Beslut om Telekompaketet nära

EU kan i kväll fatta beslut som ökar kontrollen av internet.


I kväll beslutar industriutskottet i EU-parlamentet om det hårt omdebatterade Telekompaketet, en mängd olika lagar och direktiv som rör telekombranschen. Men det som upprört kritikerna handlar om ändringar i lagtexten, ändringsförslag 138. Ett förslag som ska hindra operatörer att exempelvis stänga av fildelare utan att ärendet prövats rättsligt.

EU-parlamentet förde in ändringsförslaget i lagtexten i samband med att man stoppade ett franskt initiativ som skulle göra det möjligt att stänga av internetanvändare som brutit mot upphovsrätten tre gånger. Men ändringsförslaget ströks sedan av Ministerrådet.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har drivit på hårt i frågan på EU-nivå och har även ambitionen att göra förslaget till en nationell lag i Frankrike.

Många svenska debattörer, politiker och medier är starkt kritiska till Telekompaketet, med eller utan ändringsförslag 138. Domen i Pirate Bay-rättegången ses som en del i en större attack på internet som vi känner det i dag.

Aftonbladets Lisa Magnusson skriver i en krönika om hur inskränkningarna, hot om, och reella avstängningar blir allt vanligare och tränger längre och längre in i den privata internet-sfären:

Det känns som hundra år sedan nu, men jag älskade verkligen internet så jävla mycket en gång. 1999 var mitt 1968, och 2009 var för internet vad AIDS var för bögar. Den där berusande känslan av att allt och alla i hela världen låg inför ens hungriga händer ersattes snabbt av repression och restriktion och pestsmitta.

På Expressens ledarsida vill Johannes Forssberg lyfta diskussionen från att handla om kundrelationer till att handla om medborgerliga fri- och rättigheter:

De rättigheter vi har enligt telekompaketet finns i våra avtal med internetoperatören. Det handlar om att få det paket vi betalar för. Vi har rättigheter som internetkunder, inte som människor. Det inte bara låter som en mardröm. Det är en mardröm.

Lena Ek, EU-parlamentariker (c), skrev i går i sin blogg att hon tänker rösta för ändringsförslag 138 och ser Telekompaketet som ett led i en utveckling av EU mot allt större kontroll av den enskilda individen, på allt fler områden:

Balansen mellan de säkerhetsmässiga intressena och individens privata sfär har blivit skev. /.../ På senare tid har det aktualiserats på EU-nivå, bland annat genom förslag om att kontrollera bloggar, lagra DNA från asylsökande och stänga av Internetanvändare. Detta är oacceptabelt och något som vi tar strid mot.

På DN Kultur skriver Ola Larsmo i dag om att den svenska debatten handlar alltför mycket om gratis film och musik och mindre om det öppna samhället:

Jag törs knappast tänka på vilka andra demokratiska värden som rinner ut i slasken medan vi debatterar copyright.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.