Kommuner köper sig fria från mc-gäng

- 14/04/2009, 20:22 -

Nu JO/JK-anmäls tre kommuner för slöseri med skattepengar.

Ystads kommun gör det öppet. Sandviken och Linköping likaså. De har alla köpt upp fastigheter för att förhindra etablering av mc-gäng.

Nu vill en man från Skåne att antingen Justitieombudsmannen (JO) eller Justitiekanslern (JK) ska utreda samtliga tre kommuners handlande, som han anser varit "slöseri med skattemedel" eftersom de köpt fastigheter med "osäkert ekonomiskt utfall".

Mångmiljonförlust

November 2007 köpte Ystads kommun en fastighet i staden för ett stort belopp sedan de fått höra att Bandidosanhängare ville ta över fastigheten. I dag är huset till försäljning och enligt fastighetschef Olof Hübner har man hittills fått två bud, varav det högsta ligger på fyra miljoner. Det kan alltså komma att handla om en mångmiljonförlust.

– Ja, så kan det bli. Vi köpte för totalt 6,1 miljoner och några sådana bud kommer vi troligen inte att få, säger Olof Hübner till Nyheter24.

Ystads kommunalråd Tomas Lantz (m), som var initiativtagare till det hastiga inköpet framför mc-gänget, anser att man inte slösat med skattebetalarnas pengar.

– Nej, jag tycker det har varit väl investerade pengar om vi slipper Bandidos inpå knutarna, säger Tomas Lantz till Nyheter24.

Ystads kommun hoppas på att den nya ägaren ska bygga 20 bostäder i fastigheten. Flyttar nytt folk till Ystad gör man en samhällsekonomisk vinst, menar Lantz. Men även kommunalrådet vet att affären kan bli en förlust.

– Men det är för tidigt att spekulera i det.

Är det lagligt att köpa fastigheter för att andra av kommunens invånare inte ska få vara där?

–Jag kan förstå att man har synpunkter på det. Men beslutet togs och ingen överklagade då, så det är lagligt, säger Lantz.

Vad händer om något mc-gäng lägger högsta budet vid årets försäljning?

– De kommer ju inte att få köpa även om de lägger ett högre bud än de andra, säger Tomas Lantz till Nyheter24.

Säger inte kommunallagen att man måste behandla alla intressenter lika?

– Vi väljer ju själva vem vi vill sälja till eftersom det är vårt hus. Det är inget olagligt med det.

Lantz hävdar att särskiljningen av mc-gängen inte har med ryktet om kriminalitet att göra. Tvärtom tror han att den skulle minska om de kom till byn.

– De håller ju rent, säger Tomas Lantz och fortsätter:

– Men vi är en av Sveriges största turistkommuner och därför vill vi inte vara förknippade med dem. Och jag vet med 100 procents säkerhet att jag har Ystads alla invånare med mig.

Skrivet av: