Tito fälls för båda brotten

Operasångaren fälls för båda sexualbrotten och får 2,5 års fängelse.


Fallet Tito får nu äntligen en upplösning. Det är en ödesdag för den världskände operasångaren och hans offer. Tito Beltran döms till 2,5 års fängelse i båda fallen av misstänkta sexualbrott. Beltran ska också betala skadestånd på 110 000 kronor till den minderåriga flickan och 83 000 kronor till barnflickan.

Han häktas också omedelbart eftersom det finns risk att han flyr utomlands. Åklagaren i Varbergsmålet, Ingela Svensson, menade att Beltran borde fällts redan i tingsrätten.

– Jag ansåg naturligtvis det, men vad som helst kan hända i den här typen av mål. Jag vågade inte vänta mig det här. Men det är en lättnad. Särskilt är det en lättnad för den här flickan och hennes familj, sa Ingela Svensson, åklagare i Varbergsmålet, om hovrättens fällande dom, till Aftonbladet.

Straffvärdet är egentligen högre, anser hovrätten. Men domstolen tar hänsyn till att det gått lång tid sedan våldtäkten begicks och straffet blir därför kortare än vad det annars skulle ha blivit, skriver hovrätten, enligt TT.

Nyheter24 fortsätter följa Tito-domen.

Bakgrund

Beltran har åtalats för att ha våldtagit en då 18-årig kvinna på ett värdshus i Skåne under en turné med Rhapsody in Rock 1999. Kvinnan var barnflicka åt skådespelaren Maria Lundqvists barn under turnén. Han dömdes till minimistraffet två års fängelse för våldtäkt av Ystads tingsrätt.

I våldtäktsdelen har en rad kända artister vittnat som var med på turnén. Förutom Maria Lundqvist hördes Carola Häggkvist, Robert Wells och Anders Berglund. Barnflickans berättelse hade främst stöd av Lundqvists och Häggkvists vittnesmål.

I det andra målet anklagas han för att sexuellt ha utnyttjat en minderårig flicka i Kungsbacka vid ett antal tillfällen mellan 2000 och 2002. I samband med det misstänks han också för övergrepp i rättssak - han ska ha trakasserat pappan till flickan som anmälde de misstänkta brotten. Beltran friades helt i det målet av Varbergs tingsrätt.

Bägge målen överklagades till högre instans och på åklagarens begäran i Ystadsmålet, Anna Håkansson, blev det en sammanslagning av dem i hovrätten. I hovrätten yrkade Håkansson att domstolen skulle överväga att häkta Beltran, men så skedde inte.

De båda åklagarna yrkade på minst tre års fängelse. Försvaret yrkade att Beltran skulle frias.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!