Olika bud om Acta

Mysteriet kring Actadokumenten ökar när förhandlarna lämnar olika uppgifter.


Den kanadensiska regeringen har publicerat ett bakgrundsdokument om Actaförhandlingarna. Precis som i dokumentet på Wikileaks, som Nyheter24 tidigare rapporterat om, skrivs det att samtal visst har förts om upphovsrätten på internet. Detta till skillnad mot vad de svenska förhandlarna har hävdat.

Det står dessutom att tullen inte bara kan få befogenhet att kontrollera mp3-spelare efter olagligt material utan även kontrollera kläder för att se att de inte är piratkopierade.

Uppgifterna går tvärs emot vad fyra svenska riksdagsledamöter, däribland näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter, skrev i en artikel på Newsmill tidigare.

– Jag har tagit del av de kanadensiska dokumenten, men jag kan inte avgöra vilken status de har. De kan vara gamla och utdaterade eller nya, säger Pilsäter till Nyheter24.

Så i dokumenten som du har tagit del av under förhandlingarna finns inget som handlar om upphovsrätten på internet?

– EU-kommissionen förhandlar gemensamt för hela EU och företräder därmed även Sverige. De uppgifter som statssekreterare Magnus G Graner har fört vidare har varit att dessa frågor inte diskuterats.

Men vad har du själv läst i dokumenten du tagit del av?

– Innehållet i dokumenten är hemligt och jag kan inte uttala mig om dem.

Hur skulle Sverige reagera om dessa punkter dök upp vid framtida förhandlingar? Kan regeringen vägra att skriva på?

– Sveriges inställning är att Actaavtalet ska rymmas inom gällande nationell lagstiftning. Sen får vi se då hur punkterna skulle vara utformade om de skulle dyka upp, avslutar Pilsäter för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.