Stockholm

Hemliga Actapapper läckta på nätet

Wikileaks publicerar dokument som inte ens EU-parlamentarikerna får kika på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett hemligt diskussionsunderlag för Actaavtalet har läckt ut på Wikileaks - sajten som publicerar dokument skyddade av lagstiftning. Utkastet, som saknar vissa delar, innehåller kommentarer från flera undertecknare. Och det som är där visar på ett tydligt samarbete i frågan om immateriella rättigheter.

Tidigare har inga detaljer om Acta läckt ut. Avtalet som inbegriper EU, USA, Kanada, Mexiko, Singapore, Australien och Japan drogs första gången under 2008. Och trots krav från medlemsländerna har ingen regering släppt några uppgifter. Till och med politiker i de egna partierna har frustrerat försökt få tag i dokument.

Huvuddragen i utkastet, som nu har läckt ut, handlar om hur enskilda länder bör hantera immateriella rättigheter, inklusive kostnader, skadeståndsprocesser och rättsliga standarder. Det diskuterar också hur skadestånd ska uppskattas efter lagbrott, och gör ingen större skillnad mellan organiserat uppladdande av upphovsrättsskyddat material i stor skala och att ett barn laddar ned en enstaka film via torrent, skriver The Inquisitr.

The Inquisitr spekulerar i att syftet med Actaavtalet, där hemligheten och inte innehållet har skapat störst rabalder, är att köra över inhemsk lagstiftning och utöka upphovsrätten i olika länder. Henrik Alexandersson, skribent och liberal bloggare, är på samma linje och menar att det värsta med Actaavtalet är det verkar inskränka internets frihet, reglera och censurera nätets innehåll, vilket kan resultera i en ökad övervakning och filtrering.

– De Actadokument som nu är i omlopp visar att politikerna försöker föra medborgarna och media bakom ljuset. Så sent som i förra veckan påstod några av ledamöterna i riksdagens näringsutskott en sak om Acta i en debattartikel. Bara timmar senare motbevisades det de påstått genom läckta dokument, säger Alexandersson till Nyheter24.

Erik Josefsson, gräsrotslobbyist i Bryssel och vänsterpartistisk kandidat i EU-parlamentsvalet, har tagit del av dokumenten på Wikileaks och tycker att Acta inte bara är en politisk skandal utan också en akademisk skandal.

– Det är något stort fel på juristsverige. Inte ens mina juristkompisar i nätkollektivet vågar ta i frågan om Acta. Här sliter folk ut sina liv för att få till en demokratisk debatt och så struntar de i att, med sin kompetens, granska avtalet, säger Josefsson till Nyheter24.

Ta del av Actauppgifterna på Wikileaks.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.