Måndag 28 Nov
Stockholm

Sigfrid kräver att regeringen agerar

Moderat Actakritiker sätter press på justitieminister Ask.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att nya hemliga dokument läckt ut om förhandlingarna om Actaavtalet uppmanar riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) regeringen och justitieminister Beatrice Ask (m) att kräva öppenhet i förhandlingarna med de andra länderna. Annars tror han att Sverige kan få svårt att fatta impopulära beslut som går på tvärs med övriga länders uppfattningar till stöd för integriteten och rättssäkerheten.

I går den 11 april publicerade sajten Wikileaks.org tidigare okända och hemliga papper som uppges ha fungerat som underlag vid förhandlingar om Actaavtalet mellan EU, USA och en rad andra länder. Karl Sigfrid har granskat dokumenten och kan inte säga om de är äkta, men de stämmer överens med tidigare uppgifter om Acta i medierna, menar han.

– De stämmer väl överens med tidigare uppgifter som förekommit offentligt. Det är inte så mycket nytt utan förstärker uppfattningen som jag har haft tidigare, säger Sigfrid till Nyheter24.

Han menar att det är tydligt att man vill ge internetleverantörerna en större roll i det rättsliga arbetet i att sätta stopp för spridning av upphovsrättsskyddat material.

Tidigare i veckan gick fyra borgerliga ledamöter i näringsutskottet, med ordförande Karin Pilsäter (fp), i spetsen och förnekade att förhandlingarna om Acta inte handlar om något internetrelaterat, vilket Sigfrid menar är felaktigt.

– Det stämmer inte. Internetrelaterade frågor kommer att avhandlas längre fram. Frågan om internetleverantörernas roll kommer framöver, säger Sigfrid som har varit i kontakt med opolitiska tjänstemän på justitiedepartementet.

Han vill nu att regeringen och justitieminister Beatrice Ask driver på hårdare för att få till insyn i förhandlingarna.

– Beatrice Ask måste tydligt kräva öppenhet inför de andra länderna. Fungerar inte det måste de trappa upp ytterligare och villkora för att förhandlingarna ska kunna avslutas offentligt och efter demokratiska principer, säger Sigfrid till Nyheter24.

Även Christian Engström, Piratpartiets förstanamn i EU-parlamentsvalet, är kritisk och tycker att det är skrämmande att politikerna låter film- och skivjättarna diktera villkoren när det kommer till Actaavtalet.

– Det är en skandal att Sveriges och Europas framtida lagar bestäms i hemliga förhandlingar där vi medborgare inte har insyn. Hade regeringen haft någon respekt för de demokratiska spelreglerna skulle de ha satt ner foten. Men istället spelar de med i hemlighetsmakeriet, säger Engström till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.