Centerpartiet vill införa munskyddskrav.
Centerpartiet vill införa munskyddskrav. - Foto: Jessica Gow/TT

Centerpartiets krav: Munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer

"Munskydd ger kanske ingen dramatisk effekt, men det kan minska smittspridningen", det menar Anders W Jonsson (C). Men det är inte statsepidemiolog Anders Tegnell lika säker på.


Vid sidan av det vanliga coronaviruset kämpar forskare och myndigheter också med att reda ut hur, när och varför det uppkommer nya, muterade virusvarianter i världen.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man hittills kunnat bekräfta 95 muterade fall av covid-19 i Sverige. Men risken är stor att den siffran egentligen är högre.

För att förhindra smittan från att spridas ytterligare uppmanas allmänheten så länge till att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. En av de nyare åtgärderna är kravet på munskydd när man åker kollektivtrafik under rusningstid.

Känner du dig lite osäker på hur de ska användas för bästa möjliga skydd? Oroa dig inte, här har Nyheter24 en komplett till guide till hur du bär dig åt!

Foto: Pexels

"Det kan minska smittspridningen"

Under onsdagen skickade Centerpartiet ut ett pressmeddelande, där man föreslår att munskydd ska bäras i alla offentliga inomhusmiljöer – inte bara i kollektivtrafiken.

– Munskydd ger kanske ingen dramatisk effekt, men det kan minska smittspridningen och det saknar biverkningar, förklarar Anders W Jonsson, partiets sjukvårdspolitiske talesperson.

Han menar att bland annat gallerior, tågstationer, restauranger och snabbköp är miljöer där ett munskyddskrav är nödvändigt. 

Kanske till och med nödvändigare än vissa andra, redan tillsatta, åtgärder: 

– Den nya pandemilagen möjliggör att man kan begränsa antalet gäster och ställa krav på munskydd för gäster och serveringspersonal. Restriktioner som sannolikt har större effekt på smittspridningen än att stoppa alkoholserveringen klockan åtta på kvällen, säger Jonsson till Expressen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

"Inga skäl" – menar Tegnell

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kom med liknande förslag i december – men statsepidemiolog Anders Tegnell, honom får man inte med på tåget. 

Enligt honom finns det i nuläget inga skäl att utöka rekommendationen om munskydd, trots uppkomsten av nya mutationer.

– Inte direkt och inte spontant. Det är hela tiden en diskussion om var, när och hur vi kan se att munskydd möjligen kan tillföra någonting. Det följer vi kontinuerligt, oberoende de här varianterna. Det finns ingenting vi vet om varianterna i dag som säger att munskydd skulle vara mer effektivt på just den än på det virus vi känner i dag, säger Tegnell till Expressen.

Läs mer:

Här får vårdpersonalen betalt för att vaccinera sig

Det här ögonproblemet kan vara ett tecken på covid-19

Därför sprider fladdermöss dödliga virus

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!