Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler datorer till friskoleelever

- 17/04/2009, 05:45 -

Rikstäckande undersökning visar skillnader.

I genomsnitt får sex elever samsas om en dator i de kommunala grundskolorna. I de fristående grundskolorna är motsvarande siffra 4,5 elev för varje dator.

Den första rikstäckande inventeringen av datortätheten i skolorna på åtta år är nu klar, skriver Svenska Dagbladet.

På gymnasiet är trängseln mycket mindre framför datorerna än på grundskolenivå oavsett om det är fristående eller kommunala skolor, 1,6 elever respektive 2,5.

– Det är en inte oväsentlig skillnad mellan kommunala och fristående skolor, säger Skolverkets it-expert Peter Karlberg i SvD.

Det gäller både lärare och elever enligt Karlberg som bedömer att skillnaderna mellan skolformerna ökat.

En förklaring till skillnaderna är att friskolorna är yngre fenomen där moderna datorer blivit en naturlig del. Det är därtill vanligare med bärbara datorer i de fristående skolorna, något som bidrar till att öka attraktiviteten.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att han inte ligger sömnlös över dessa skillnader. Han tycker att datortätheten är ett trubbigt mått. Nästa undersökning Björklund beställer ska behandla huruvida datorer förbättrar elevernas slutbetyg.

Skrivet av: