Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Thomas Quick: Borgström är medskyldig

- 20/04/2009, 18:44 -

Nyheter24 har mött Thomas Quick i en avslöjande intervju där han pekar finger mot dem som skapat "monstret Thomas Quick". Men också mot sin före detta advokat: Claes Borgström.

Seriemördare eller mytoman? Debatten om det kanske mest bisarra rättsfallet i svensk historia vill aldrig ta slut. För första gången sedan han medverkade i SVT talar Thomas Quick ut i en stor intervju med Nyheter24.

Och Quick, eller Sture Bergwall, som han numera heter, riktar skarp kritik mot de personer han anser har skapat det mediemonster som fått klä skott för alla mord. Åklagaren Christer van der Kwast och chefspsykologen på Säters sjukhus, Birgitta Ståhle, är två av dem som Quick pekar ut. Men också sin egen försvarare, kändisadvokaten och tidigare Jämo, Claes Borgström.

– Claes Borgström är medskyldig till att jag dömdes för de åtta morden, säger Sture Berwall.

Det är kändisadvokaten, Claes Borgström, som har varit Thomas Quicks försvarare i de åtta rättegångar i vilka Thomas Quick fälldes för mord.

På vilket sätt är han medskyldig?

– Genom sin passivitet. Han ställde inte kritiska frågor vare sig till mig, polisen eller åklagare, säger Thomas Quick till Nyheter24.

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, hävdar att Clas Borgström på det sättet underlåtit att bevaka hans intresse.

– Han svek sitt löfte om att försvara mig på bästa sättet. Han tyckte ju att jag skulle sitta livet ut på Säter precis som åklagaren.

Sture Bergwall hävdar att det har funnits personer som skapat seriemördaren Thomas Quick. Att han under drogrus och terapi erkände mord han inte begått. En av dem som skapat Thomas Quick är åklagaren Christer van der Kvast.

– Han är ju kriminell. Han har ju fuskat och dubbat i de mordrättegångarna som han varit åklagare i. säger Thomas Quick till Nyheter24.

Mest kritisk är Thomas Quick/Sture Berqwall mot Birgitta Ståhle, chefspsykologen på Säters sjukhus. Det är under terapisamtal med henne som Thomas Quick erkänt de mord han dömts för. Sedan sju år tillbaka går inte Sture Bergwall i någon terapi på Säters sjukhus.

– Jag ska vara försiktig med att uttala mig nu när jag lämnat in resningsansökan. Men så mycket kan jag säga att hon var huvudpersonen i att skapa seriemördaren Thomas Quick. Hon har skapat Thomas Quick.

I maj månad kommer Sture Bergwall ut med en bok i vilken han gör upp med personerna som han anser har skapat Thomas Quick. Då angrips också kriminalinspektören, Seppo Penttinen, och minnesforskaren Sven-Åke Christiansson.

– I boken beskriver jag mera i detalj hur det gick till när Thomas Quick blev till, säger Sture Bergwall till Nyheter24.

Läs del 2 i Nyheter24:s intervju med Thomas Quick: "Jag har fått tillbaka mitt liv" (länk: klicka här)

Leif GW Persson om hur vänskapen med Claes Borgström gick förlorad på grund av Quick-soppan. Läs mer här.

Skrivet av: