Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Quick: Jag har fått tillbaka mitt liv

Nyheter | 20/04/2009 18:44

Thomas Quick är lättad över att äntligen ha hittat hem. Nyheter24 har mött honom för en unik intervju.

Thomas Quick är oerhört lättad över att resningsansökan för ett av de åtta morden han är dömd för har lämnats in.

– Processen har gjort att jag fått livet tillbaka. Jag mår väldigt bra i dag och känner en stor lättnad, säger han till Nyheter24.

Thomas Quick har tagit tillbaka sitt gamla namn Sture Bergwall. Han trodde aldrig att resningsansökan skulle vara möjlig.

– Ja, jag tänkte vem skulle tro på Thomas Quick? Jag var inställd på att avtjäna mitt livstidsstraff. Jag var beredd på att avsluta mitt liv på Säter i mörker och i tystnad, säger Sture Bergwall.

Hannes Råstam från Sveriges Television som spelade in dokumentären om hans fall i höstas förändrade Sture Bergwalls liv:

– Råstam såg samma saker som jag. Att jag var drogad då jag vallades på olika mordplatser. Då insåg jag att en resningsansökan var möjlig, berättar Sture Bergwall för Nyheter24.

Han medicineras inte längre och går inte heller i terapi sedan sju år tillbaka. Sture Bergwall menar att han i dag kan tänka klart. Nu är han övertygad om att hans resningsansökan kommer beviljas.

– Det finns så starka skäl i ansökan. Jag har inga som helst tvivel. Jag är oerhört nöjd med det arbetet som Thomas Olsson gjort. Jag tänker inte ens på att ansökan inte skulle gå genom, säger han.

När Sture Bergwall blev Thomas Quick och den värste seriemördaren i svensk rättshistoria bröt han också med sina fem syskon. Thomas Quick anklagade då sina döda föräldrar för att ha sexuellt utnyttjat honom som barn. Hans traumatiska barndom skulle vara förklaringen till hans hemska brott. Han syskon menade att han hittade på. Sture Bergwall medger numera att även minnen från hans barndom var manipulerade.

Efter tjugo år har Sture Bergwall återigen försonats med sina fem syskon.

– Det känns stort att ha stöd av mina syskon och mina syskonbarn. Vi är en familj igen. Vi har förlåtit varandra. Jag känner en stor tacksamhet till dem, säger Sture Bergwall.

Sture Bergwall säger att många är drabbade i den här historien och att misstagen med tiden kommer att rättas till.

– Jag tänker på anhöriga till offren och på mina syskon.

I morgon kommer den äldsta brodern Sten-Ove på besök. Då ska de fira att resningsansökan hade lämnats in och att Thomas Quick inte längre finns.

Läs del 1 i Nyheter24:s intervju med Thomas Quick: "Claes Borgström är medskyldig" (länk: klicka här)

Leif GW Persson om hur vänskapen med Claes Borgström gick förlorad på grund av Quick-soppan. Läs mer här.

Skrivet av: