Quick: Jag har fått tillbaka mitt liv

Thomas Quick är lättad över att äntligen ha hittat hem. Nyheter24 har mött honom för en unik intervju.


Thomas Quick är oerhört lättad över att resningsansökan för ett av de åtta morden han är dömd för har lämnats in.

– Processen har gjort att jag fått livet tillbaka. Jag mår väldigt bra i dag och känner en stor lättnad, säger han till Nyheter24.

Thomas Quick har tagit tillbaka sitt gamla namn Sture Bergwall. Han trodde aldrig att resningsansökan skulle vara möjlig.

– Ja, jag tänkte vem skulle tro på Thomas Quick? Jag var inställd på att avtjäna mitt livstidsstraff. Jag var beredd på att avsluta mitt liv på Säter i mörker och i tystnad, säger Sture Bergwall.

Hannes Råstam från Sveriges Television som spelade in dokumentären om hans fall i höstas förändrade Sture Bergwalls liv:

– Råstam såg samma saker som jag. Att jag var drogad då jag vallades på olika mordplatser. Då insåg jag att en resningsansökan var möjlig, berättar Sture Bergwall för Nyheter24.

Han medicineras inte längre och går inte heller i terapi sedan sju år tillbaka. Sture Bergwall menar att han i dag kan tänka klart. Nu är han övertygad om att hans resningsansökan kommer beviljas.

– Det finns så starka skäl i ansökan. Jag har inga som helst tvivel. Jag är oerhört nöjd med det arbetet som Thomas Olsson gjort. Jag tänker inte ens på att ansökan inte skulle gå genom, säger han.

När Sture Bergwall blev Thomas Quick och den värste seriemördaren i svensk rättshistoria bröt han också med sina fem syskon. Thomas Quick anklagade då sina döda föräldrar för att ha sexuellt utnyttjat honom som barn. Hans traumatiska barndom skulle vara förklaringen till hans hemska brott. Han syskon menade att han hittade på. Sture Bergwall medger numera att även minnen från hans barndom var manipulerade.

Efter tjugo år har Sture Bergwall återigen försonats med sina fem syskon.

– Det känns stort att ha stöd av mina syskon och mina syskonbarn. Vi är en familj igen. Vi har förlåtit varandra. Jag känner en stor tacksamhet till dem, säger Sture Bergwall.

Sture Bergwall säger att många är drabbade i den här historien och att misstagen med tiden kommer att rättas till.

– Jag tänker på anhöriga till offren och på mina syskon.

I morgon kommer den äldsta brodern Sten-Ove på besök. Då ska de fira att resningsansökan hade lämnats in och att Thomas Quick inte längre finns.

Läs del 1 i Nyheter24:s intervju med Thomas Quick: "Claes Borgström är medskyldig" (länk: klicka här)

Leif GW Persson om hur vänskapen med Claes Borgström gick förlorad på grund av Quick-soppan. Läs mer här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.