"Quick-soppan kostade mig min vän"

"Det är en sorglig historia rent personligt för mig."


Den notoriske författaren och kriminalprofessorn Leif GW Persson har varit mycket kritisk till "Thomas Quick-soppan". Men vad de flesta inte vet är att historien även kostat honom en nära vän.

– Inte bara har hela Quick-soppan kostat svenska skattebetalare runt 50 miljoner kronor, åsamkat de anhöriga till offren stort psykiskt lidande och satt stopp för flera mordutredningar. Den har även skadat mig personligen, säger Leif GW Persson till Nyheter24.

Persson berättar om sin relation till Claes Borgström - Thomas Quicks advokat i sex av de åtta mordfallen.

–Jag och Claes Borgström, som vanligtvis är en mycket duktig och kompetent advokat, var goda vänner innan allt det här hände. Men det här har lett till att vår vänskap gått i kras.

Varför?

–Efter att jag förklarade vad jag tyckte om det hela har vi inte hörts vid. Borgström har väl fått in cirka fyra miljoner kronor plus moms för att hålla pipan och inte göra det jobb som han normalt sett är duktig på.

Persson berättar att han var helt hundra på att Quick inte var skyldig redan i början av 1990-talet.

Hur kommer det sig?

–Jag blev ju inbjuden av åklagaren, Christer van der Kwast, att komma och titta på hans intressanta seriemördare. När jag var klar skakade jag bara på huvudet. Sedan fick jag inga fler inbjudningar. Vad skulle de med mig till? De ville ju ha sådana som drev deras teser.

–Det som gör mig orolig är den intellektuella nivån på hela skiten. Det är så dumt att mina barnbarn skulle ana att det var något skumt.

Persson berättar även om Birgitta Ståhle, chefspsykologen på Säters sjukhus, som Sture Bergwall, alias Thomas Quick, själv menar är den som skapat seriemördaren Thomas Quick. Enligt Persson tjänade hon, precis som alla andra inblandade, på att skapa myten om seriemördaren från Dalarna.

–Ståhle blev ju Quicks personliga biktfader. Plötsligt blir hon vetenskapligt uppskattad. Hon säljer ju dessa fantasier och får åka runt på konferenser och berätta om sin alldeles egna lilla seriemördare från Dalarna av alla ställen.

Leif GW Persson berättar också om en annan psykolog, Sven-Åke Christiansson.

–En riktig virrpanna. Han är professor i rättspsykologi på Stockholms unviversitet och har intygit att Quick talar sanning. Men det kanske är så det är.

Vad menar du?

–Man kanske måste vara psykolog för att få för sig det.

Vem skulle du säga är ytterst ansvarig för Quick-cirkusen?

– Det är förundersökningsledaren, Christer Van der Kwast. Jag vill nog också påstå att han är den som har tjänat mest på det, säger Leif GW Persson till Nyheter24.

Läs del 1 i Nyheter24:s intervju med Thomas Quick: "Claes Borgström medskyldig" (Länk: klicka här)

Läs del 2 i Nyheter24:s intervju med Thomas Quick: "Jag har fått tillbaka mitt liv" (Länk: klicka här)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.