Norrsken över Longyearbyen på Svalbard, Norge. Arkivbild.
Norrsken över Longyearbyen på Svalbard, Norge. Arkivbild. - Foto: TT

Även mobilkameran duger för norrskensbilder

En relativt ny mobiltelefon, som går att ställa om för nattfotografering, fungerar fint för norrskensbilder i sociala medier.Men en systemkamera med ett ljuskänsligt objektiv är svårslaget, enligt expertisen.


Fakta: Här hittar du norrskenet

Norrskenet skapas över 80 kilometer från jordens yta, när laddade partiklar – protoner och elektroner – från solen träffar jordens magnetfält. Skenet kretsar runt jordens magnetiska poler, både i norr och söder, i en oval form.

En faktor som bidrar till att skapa stora norrsken är om det som kallas det interplanetära magnetfältet är riktat söderut. De olika färger man ser i norrskenet avgörs av vad solpartiklarna kolliderar med.

Ett starkt norrsken är lätt att se för blotta ögat, så länge man inte är bländad av andra ljus. Ett svagare norrsken kan vara enklare att urskilja via en digital kamera eller mobiltelefon, där man kan göra inställningar för nattfotografering.

Om du befinner dig i höjd med "Norrskensbältet" en bit norr om polcirkeln – exempelvis Abisko eller Lofoten – kan man ofta se norrskenet rakt ovanför sig. Längre söder ut, som i Stockholm, Göteborg eller Skåne, är det spaning norrut som gäller.

Det kan bli spektakulära bilder på norrsken ovanför städer. Men det är lättare både att se och fotografera norrskenet om du befinner dig på en mörk plats utan ljusföroreningar – gärna på en höjd, så man får med lite landskap eller vid vatten, där norrskenet kan spegla sig.

Ovanligt massiva och färgsprakande norrsken även långt söderut i landet har i vinter fått stor uppmärksamhet. Sociala medier – som Facebook och Instagram – har fyllts av bilder och inlägg från spektaklen.

Intresset har aldrig varit större, enligt Calle Rosenqvist, som driver bildsidan Norrsken på Facebook, vid sidan av jobbet som chefredaktör på fototidningen Kamera & Bild.

— En bra norrskensbild som läggs upp på vår Facebook-sida kan få tusentals gillamarkeringar och flera hundra kommentarer, säger han.

Pandemin har bidragit

Det ökade intresset för naturupplevelser i pandemin har bidragit till hajpen, tror Rosenqvist. Till det kommer att många har köpt mer avancerade kameror och mobiltelefoner på senare tid, som gör det enklare att ta bra bilder.

Han räknar med att trenden håller i sig. Förutsättningarna finns där. Expertisen räknar med att det blir både fler och större norrsken de närmaste tre, fyra åren. Norrskenstrenden hänger samman med aktiviteten på solen, som går i cykler på elva år, och just nu är vi inne i en fas av allt större solvindar.

Upplevelsen av norrskenet förstärks och förlängs av de spektakulära bilderna, enligt Rosenqvist. Norrskenet syns också ofta tydligare via en kamerasensor än med blotta ögat.

— Kameran ackumulerar ju ljuset innan den visar en bild i telefonen eller på bildskärmen. Ögat funkar ju inte så. Det behöver ju konstant ljus, hela tiden.

De flesta norrskensbilderna på sidan Norrsken tas med mobilkamera, enligt Rosenqvist.

— Du måste hålla mobilen stilla när du fotograferar. Då kan du få det rätt schysst, säger han.

Ett ovanligt stort norrsken syntes fredagen den 14 januari 2022 långt ned över södra Sverige, bland annat över Stockholm. Skenet skapas åtta mil eller längre upp över jordens yta, när partiklar från solen träffar magnetfältet.

Vanligaste nybörjarfelet

En systemkamera ökar dock möjligheten att vara mer precis i inställningarna och fånga in rörelser, färgspel och detaljer i norrskenet bättre, enligt Rosenqvist.

— Ett norrsken som dansar kräver kanske kortare slutartid för att inte bli utsmetat. Då tjänar man på att ha ett ljusstarkt objektiv, så du kan använda kortare slutartider.

TT: Vad är det vanligaste nybörjarfelet?

— Autofokus, tror jag. Det har jag själv varit med om, när jag fotograferade norrsken i min ungdom i Hälsingland. Då var det analogt och det var lite trist när jag fotat en hel rulle och ingenting sitter, säger Rosenqvist.

Det kan vara en bra idé att öva på hur du justerar skärpan manuellt på ditt objektiv, så det blir enklare i skarpt läge ute i mörker och vinterkyla.

— Mobiltelefonen ger automatiskt ett större skärpedjup, som gör att det löser sig själv. Det brukar inte vara ett problem. Men systemkameran behöver man ställa in manuellt, säger Rosenqvist.

I det så kallade Norrskensbältet norr om polcirkeln syns mer eller mindre norrsken nästan varje natt, så länge det inte ligger moln i vägen – här från Spåkenes i Nordnorge.

"Det är jätteviktigt"

Det finns systemkameror för några tusenlappar och andra som kostar tiotusentals kronor. Men enligt Rosenqvist höjer redan en relativt enkel systemkamera nivån på bilderna jämfört med en mobil.

— Det är inga jättedyra grejer man behöver. Men vill man ha stora valmöjligheter är det en systemkamera som gäller, där man kan byta objektiv.

Avgörande är att det går att justera bländaren och använda olika exponeringstider – det vill säga hur lång tid kameran ska vara öppen när fotografiet tas.

— Det är jätteviktigt.

Rosenqvist själv brukar utgå från en så stor bländare som möjligt. Sedan anpassar han kamerans exponeringstid och ljuskänslighet (ISO) till ljusförhållandena på plats.

— Men om du har något i förgrunden som ska vara skarpt kan du testa att blända ned. Då kan du få ett skärpedjup som är större än bara längst bort i horisonten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!