Partiledare
Vilka partier vill lämna EU? - Foto: Paul Wennerholm, Jonas Ekströmer och Henrik Montgomery/TT

Valet 2022: Det här är partierna som vill och inte vill att Sverige ska lämna EU

Nyheter24 reder ut hur de olika riksdagspartierna står i frågan om Sverige borde lämna eller stanna kvar i den Europeiska unionen. Vilka partier vill/vill inte lämna EU? Vad tycker partierna om EU?


Huruvida Sverige ska lämna eller stanna kvar i EU är en fråga som blommat upp. Frågan om ett “Svexit” har blivit mer aktuell efter att Storbritannien lämnade EU i februari år 2020. EU står för den Europeiska Unionen och är en organisation med 27 europeiska medlemsländer.

EU grundades efter andra världskriget för att bevara freden i ett krigshärjat Europa. Organisationen är en politisk och ekonomisk union. EU startade för att skapa ett bättre, enklare och säkrare Europa för befolkningen, där en gemensam europeisk marknad var en stor grund. 

Länderna samarbetar och hjälper varandra inom olika politikområden. Klimat, miljö, hälsa, säkerhet, migration och rättsliga frågor är några av de områden som EU:s verksamhet täcker.  

Vill du läsa mer om EU? Läs här! 

Vill Socialdemokraterna lämna EU? 

Svar: Nej.

Socialdemokraterna om EU: 

Socialdemokraterna tycker EU är viktigt för att ordna fler jobb där alla har bra lön och villkor i Europa. Socialdemokraterna tycker också att EU är viktigt för att länderna ska kunna samarbeta för miljön och klimatet. Läs mer här

Statsminister Magdalena Andersson, Socialdemokraterna. Foto:Fredrik Sandberg/TT

Vill Moderaterna lämna EU?

Svar: Nej.

Moderaterna om EU: 

Moderaterna vill ha ett EU som är starkt när det kommer till gränsöverskridande politik som klimat, migration och säkerhet. De tycker att EU-samarbetet är viktigt när det kommer till gränsöverskridande organiserad brottslighet. 

Moderaterna tycker EU är viktigt för att skapa jobb och bra villkor för företagen. Moderaterna tycker även att medlemsländernas egna röster i EU är viktiga. Läs mer här.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vill Liberalerna lämna EU?

Svar: Nej.

Liberalerna om EU:

Liberalerna är det riksdagsparti som är mest EU-vänliga. Liberalerna vill ha ett ökat EU-samarbete. Liberalerna vill att EU ska fortsätta växa för att företag och människor ska kunna röra sig fritt inom EU. Liberalerna tycker också att EU är viktig när det kommer till flyktingpolitik. Läs mer här.

Johan Pehrson är ny partiledare för Liberalerna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vill Centerpartiet lämna EU?

Svar: Nej.

Centerpartiet om EU:

Centerpartiet tycker att EU är en viktig union när det kommer till att stoppa brottslingar som arbetar över landsgränserna och att EU ska göra mer för miljön och jobba för att minska farliga utsläpp. Centerpartiet tycker att EU är viktigt för handeln och för att Europa tillsammans ska stå upp för demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Läs mer här.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Erik Simander/TT

Vill Kristdemokraterna lämna EU?

Svar: Nej.

Kristdemokraterna om EU:

Kristdemokraterna tycker att EU är viktigt för att bevara freden, stärka demokratin och tillsammans bygga välstånd. Kristdemokraterna vill att EU ska arbeta för att motverka fattigdom i världen. Kristdemokraterna vill att EU bara ska bestämma inom gränsöverskridande områden där medlemsländerna tillsammans kan nå lösningar, men att medlemsländernas olikheter respekteras i samarbetet.Läs mer här.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX/TT

Vill Miljöpartiet lämna EU?

Svar: Nej.

Miljöpartiet om EU:

Miljöpartiet tycker att EU är viktig när det kommer till miljö, klimat och mänskliga rättigheter där alla medlemsländer tillsammans kan arbeta mot gemensamma mål. De tycker dock att klimatomställningen i EU går för långsamt och vill därför arbeta för en mer effektiv och hållbar miljöpolitik. Läs mer här.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vill Vänsterpartiet lämna EU? 

Svar: Ja.

Vänsterpartiet om EU:

I Vänsterpartiets partiprogram står det “Vänsterpartiet verkar därför för att Sverige ska lämna EU”. Men det är inte något Vänsterpartiet driver aktivt, utan istället arbetar de tillsammans med andra vänsterkrafter i Europa för att förändra EU. 

Vänsterpartiet är kritiska mot EU och den politik som EU för. De tycker att EU är dåligt för demokratin. På partiets hemsida står det att Vänsterpartiet tycker att EU begränsar demokratin och prioriterar företagens intresse framför miljön, folkhälsan och konsumentintressena. De vill föra tillbaka makten till medlemsländerna. Läs mer här. 

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Paul Wennerholm/TT

Vill Sverigedemokraterna lämna EU?

Svar: Nja.

Sverigedemokraterna om EU:

Sverigedemokraterna är kritiska till EU och ville länge att Sverige skulle lämna. Sverigedemokraterna vill nu ha ett nytt EU-fördrag där mer makt om beslutanderätt i en mängd frågor går till medlemsländerna. Om det inte skulle gå igenom vill Sverigedemokraterna att Sverige eventuellt ska lämna EU. Läs mer här.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
EU
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!