Partiledare - aborträtt
Hur ser riksdagspartierna på dagens lagstiftning om aborträtt? - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT och Claudio Bresciani/TT/

Valet 2022: Så tycker partierna i abortfrågan

Rätten att utföra en abort är sedan år 1975 lag i Sverige. Konservativa vindar över Europa har resulterat i att rätten till abort inte är en självklarhet i alla EU-länder. Nyheter24 reder ut hur Sveriges riksdagspartier står i frågan om aborträtt.


Sverige har sedan år 1975 fri abort till och med vecka 18. Kvinnor och flickor som är gravida har alltså rätt att själva bestämma om de vill behålla sitt barn eller göra abort i 18 hela veckor och noll dagar in i sin graviditet. 

År 1938 kom den första lagen i Sverige som gjorde en laglig och säker abort möjlig. Men det var bara efter våldtäkt, om kvinnans liv var i fara, eller om det fanns medicinska eller sociala omständigheter kvinnan fick godkänt att få utföra en bort – och antalet illegala aborter var stort.

På 60-talet började regeringen utreda om rätten till fri abort i Sverige, och tio år senare, år 1975, kom den lagändring gällande aborträtten som finns kvar än idag. Läs mer om aborträttens historia här

Abortlagen gäller för alla som är gravida i Sverige, oavsett om du är svensk medborgare eller bosatt i Sverige. Du ska inte bli ifrågasatt i ditt beslut eller behöva förklara dig om varför du vill genomföra en abort. 

Inte fri abort efter 18:e graviditetsveckan 

Efter vecka 18 behöver den som är gravid och vill genomföra en abort tillstånd från Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen. Då ska det finnas särskilda skäl till aborten. 

Skälen kan vara att kvinnan som bär barnet har problem med alkohol, droger, mår psykiskt dåligt eller att fostret är skadat eller har en missbildning. 

Efter 21 veckor och sex dagar in i graviditeten är det förbjudet med abort. Detta eftersom Socialstyrelsen inte får ge tillstånd för abort om fostret kan leva utanför den gravidas kropp. Läs mer om abort på 1177

Socialdemokraterna om aborträtt

Socialdemokraterna står upp för den svenska aborträtten. I partiprogrammet står det att Socialdemokraterna tycker att den nuvarande abortlagen, som Sverige har haft sedan år 1975, fungerar bra. Partiet har därför inget behov av att ändra den. 

Läs mer här

Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna om abortfrågan

Moderaterna vill stärka aborträtten. I deras partiprogram står det att de vill modernisera den nuvarande abortlagstiftningen.

Med stora medicinska framsteg vill Moderaterna att kvinnor efter konsultation med läkare ska kunna välja medicinsk abort i hemmet. Partiet vill även att specialiserade barnmorskor ska tillåtas att utföra medicinsk abort. 

I Sverige sker redan majoriteten av alla aborter tidigt i graviditeten, men enskilda kvinnor behöver ibland vänta med att få genomföra sin abort. Det tycker Moderaterna är helt oacceptabelt och vill att Socialstyrelsen ska lägga fram förslag på en tidsgaranti för aborter.

Läs mer här

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Liberalerna om aborträtt

Liberalerna tycker att aborträtten är viktig och att varje kvinna själv ska få välja om hon vill göra abort. Partiet vill behålla dagens abortlagstiftning. 

Liberalerna vill även satsa på en bra sex- och samlevnadsundervisning, att det ska vara lätt för kvinnor att få tag i preventivmedel och att unga ska ha lätt att kontakta ungdomsmottagningarna, för att undvika oönskade graviditeter. 

Vårdvägran innebär att vårdpersonal ska ges rätt att vägra utföra aborter. Liberalerna är emot vårdvägran, då den som vänder sig till hälso- och sjukvården alltid ska vara trygg i att vårdpersonalens eventuella olust inte begränsar patientens rätt att bestämma över sin kropp.

I partiprogrammet vill de även kämpa för aborträtten internationellt, och att det ska vara en mänsklig rättighet. Liberalerna vill att EU ska verka för rätten till fri abort.

Läs mer här. 

Johan Pehrson är Liberalernas nya partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Centerpartiet om abortfrågan

Centerpartiet tycker att den nuvarande lagstiftningen om aborträtt fungerar bra och vill inte ändra på den. Partiet vill satsa på förebyggande arbete för att minska antalet aborter.

Centerpartiet vill även att aborter ska tillåtas i alla EU:s medlemsstater. Samt att alla kvinnor som genomför abort ska erbjudas stödsamtal, då en abort kan vara jobbigt att gå igenom.  

Utländska kvinnor som befinner sig i Sverige ska ha samma aborträtt som svenska medborgare, menar Centerpartiet. Partiet är inte för olagliga aborter, och vill därför arbeta för fri aborträtt över hela världen.

Läs mer här.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Christine Olsson/TT

Kristdemokraterna om aborträtt

Kristdemokraterna står bakom den svenska abortlagstiftningen. Dock tycker partiet att både kvinnan och fostret är skyddsvärda individer. 

För att jobba förebyggande mot abort vill Kristdemokraterna att hjälp ska erbjudas. Detta så att inte praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter ska hindra kvinnan från att fullfölja sin graviditet. 

Subventionerade preventivmedel, elevhälsa och ungdomsmottagningar tycker de är viktigt för att minska antalet oönskade graviditeter hos unga. 

Samtidigt tycker Kristdemokraterna att dagens medicinska läge, att ett foster kan överleva utanför kvinnans kropp tidigare än förut, bör ses över så inte lagen överträds. 

Kristdemokraterna menar att lagen i detta fall innebär att om fostret kan leva utanför kroppen, så ska det räddas. Kristdemokraterna vill jobba för ett samhälle där aborter inte efterfrågas. 

Läs mer här och här. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljöpartiet om abortfrågan

Miljöpartiet är för abortlagstiftningen som råder idag. Partiet uttrycker även i sitt partiprogram att kvinnans rätt till sin egen kropp är under attack i Europa. De vill jobba för ett jämställt EU som försvarar aborträtten, preventivmedel och sexuell jämlikhet. 

Läs mer här

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet om aborträtt

Vänsterpartiet är för dagens lagstiftning när det gäller aborträtten. Trots en sjukvård som gör medicinska framsteg så tycker partiet inte att dagens aborträtt ska krympas, även om fostret kan räddas utanför kvinnans kropp tidigare. 

Vänsterpartiet vill att Sverige aktivt ska arbeta för kvinnors och flickors rättigheter över hela världen, då inskränkningar i aborträtten inte innebär färre aborter – utan bara farligare. 

Läs mer här. 

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V). Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna om abortfrågan

Sverigedemokraterna står bakom den svenska abortlagstiftningen där kvinnan själv har rätt att besluta om hon vill göra abort till och med graviditetsvecka 18. 

Partiet vill satsa på förebyggande arbete mot oönskade graviditeter, genom att införa nationell subventionering av preventivmedel upp till 26 års ålder. 

Kvinnor och män ska ha rätt till steriliseringsoperationer för samma kostnad i hela landet, menar Sverigedemokraterna. 

År 2019 svängde partiet i abortfrågan. Sverigedemokraterna ville innan dess sänka gränsen för abort till vecka tolv och driva frågan om samvetsfrihet – att personal inom sjukvården får vägra utföra aborter. 

Läs mer här. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Duygu Getiren/TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!