Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Årets största politiska skandaler

- 17/12/2012, 08:42 -
1 av 12

SCANPIX / Privat / Faksimil / Montage

Jan Emanuel menar att allt gått rätt till i hans verksamheter - som han gjort miljoner på.
2 av 12

Jan Emanuel menar att allt gått rätt till i hans verksamheter - som han gjort miljoner på.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Jimmie Åkessons hån mot Mona Sahlin.
3 av 12

Jimmie Åkessons hån mot Mona Sahlin.

Mitt Romney avfärdade halva den amerikanska befolkningen.
4 av 12

Mitt Romney avfärdade halva den amerikanska befolkningen.

David Goldman / AP / SCANPIX

Fredrik Reinfeldts "etniska svenskar mitt i livet" är ett av årets citat i svensk politik.
5 av 12

Fredrik Reinfeldts "etniska svenskar mitt i livet" är ett av årets citat i svensk politik.

Bertil Ericson / SCANPIX

Todd Akin hävdade att det finns "riktig våldtäkt" och påstådd våldtäkt.
6 av 12

Todd Akin hävdade att det finns "riktig våldtäkt" och påstådd våldtäkt.

Orlin Wagner / AP / SCANPIX

Tårtan som skapade storm.
7 av 12

Tårtan som skapade storm.

Faksimil Youtube

Och Lena Adelsohn-Liljeroth som skar i den.
8 av 12

Och Lena Adelsohn-Liljeroth som skar i den.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Partiledaren Jimmie Åkesson och Lars Isovaara i riksdagen.
9 av 12

Partiledaren Jimmie Åkesson och Lars Isovaara i riksdagen.

Sten Tolgfors meddelade att han avgår - för barnens skull. Men Saudiaffären var det som fick honom att bli ifrågasatt.
10 av 12

Sten Tolgfors meddelade att han avgår - för barnens skull. Men Saudiaffären var det som fick honom att bli ifrågasatt.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

"Järnrörsgänget" i Sverigedemokraterna.
11 av 12

"Järnrörsgänget" i Sverigedemokraterna.

SCANPIX / Faksimil Expressen

Håkan Juholts avgång - det största spektaklet under 2012.
12 av 12

Håkan Juholts avgång - det största spektaklet under 2012.

PATRIC SÖDERSTRÖM / SCANPIX

Vissa händelser i politikens värld stack ut mer än andra under 2012. Saker eller personer som börjar på bokstaven J var dock vanligare. Juholt, Jimmie, järnrör - Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson listar de största politiska skandalerna i år.

10. "Ocker-Janne"

Gamle Robinsonvinnaren Jan Emanuel Johansson (S) var ett kapitel i sig det här året. Först misstänktes han för skattebrott, sedan kom uppgifter om att han tjänat storkovan på undermåliga hem för flyktingbarn. Han svarade med att han var stolt över sin "klassresa" och över verksamheten. Samtidigt knorrades det rejält i de egna leden. 

– Antingen får han avgå eller skärpa sig och sköta det här med bättre omsorg och omtanke, sa S-ledamoten Gary Park till Nyheter24 efter skandalerna kring ungdomshemmen.

9. Jimmie Åkessons fyllehån

Iklädd bandana och peruk med en Toblerone i handen fyllehånade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson den förre S-ledaren Mona Sahlin, som länge varit en av SD:s huvudmotståndare. Nyheter24:s avslöjande om bilden från 2010 gav stort eko. Pressekreteraren Linus Bylund blev också ställd när han hävdade att ingen alkohol var inblandad för att på nästa bild se Åkesson i samma utstyrsel fast med ett ölglas.

8. Romneys 47 procent

Var det skandalen som avgjorde det amerikanska presidentvalet? Nja, det kanske är att ta i. Men den vänsterliberala tidningen Mother Jones smygfilmer visade upp en annan sida av den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Där sa han bland annat att palestinier inte vill ha fred i Mellanöstern och att 47 procent av den amerikanska befolkningen redan är "förlorad" eftersom de är beroende av staten.

7. "Etniska svenskar mitt i livet"

Statsminister Fredrik Reinfeldt har, i skuggan av avgående S-ledare och SD-skandaler haft ett tämligen lugnt år. Men i maj briserade en liten bomb efter det här citatet till nyhetsbyrån TT:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Både opposition och flera borgerliga företrädare rasade mot uttalandet. "Etniska svenskar" är annars ett begrepp som främst används i högerextrema kretsar. Trots det backade aldrig statsministern eller hans presstab från det. Reinfeldts uttalande hyllades av SD-ledaren Jimmie Åkesson och kallades "obehagligt" av socialdemokraten Ylva Johansson. När Reinfeldt försökte förklara sig efter stormen använde han "inrikesfödda svenskar" i stället.

6. Todd Akins våldtäktsuttalande

– Kvinnor har ett inbyggt skydd om det är en riktig våldtäkt.

Så sa republikanske politikern Todd Akin i en intervju om att kvinnor som blir gravida efter en våldtäkt inte kan ha våldtagits på riktigt. "Legitimate rape", blev ett begrepp i amerikansk politik och Akin fick med rätta utstå hård kritik från alla håll. Det gick dock så långt som att han själv hotades med våldtäkt. HIstorien Akin slutade med att han förlorade mot en demokrat i valet om att få representera Missouri i senaten.

5. Rasisttårtan

Den kanske var omotiverad eller åtminstone en bagatell. Men kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroths "tårtgate" blev en världsnyhet. Att hon tog en bit av Makode Lindes konstverk för att uppmärksamma stympning av afrikanska kvinnor ledde till avgångskrav från Afrosvenskarnas riksförbund.

Kanske var det sättet hon hanterade situationen på som skapade mest irritation. Hon hävdade att hon var helt ovetandes.

– Det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur, sa Adelsohn-Liljeroth .

Så här såg tårtan ut:


4. Lars Isovaaras lögner

Först och främst anmäldes SD-riksdagsmannen Lars Isovaara för rasistiska förolämpningar mot en riksdagsvakt. Men det var lögnerna efteråt som blev hans fall. Han hävdade att han hävt ur sig rasistiska saker eftersom han rånats på sin ryggsäck av två invandrarkillar precis innan. Sanningen var dock att Isovaara glömt väskan på en restaurang och att de två killarna bara hjälpt honom upp sedan han ramlat.

Förtroende var förbrukat från partiledningen och Isovaara lämnade riksdagen tämligen omgående. 

"Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag", skrev han i ett uttalande.

Affären ledde också till en större diskussion om alkoholkulturen inom Sverigedemokraterna.

3. Saudiaffären

Sverige planerar en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien - en av världens värsta diktaturer. Smaka på orden. Sveriges Radios avslöjande ledde till slut till försvarsminister Sten Tolgfors avgång (trots att han skyllde på barnen?). Men skandalerna har bara fortsatt och fortsatt. Lagar kan ha brutits på regeringskansliet, Tolgfors ersättare Karin Enström ville först inte säga att Saudiarabien är en diktatur, handelsminister Ewa Björling skriv ett tiggarbrev till Saudiregimen - ja, det tar aldrig slut.

Här har Sveriges Radio Ekot samlat hela sitt avslöjande - nyhet för nyhet. Kanske återkommer Saudiaffären här även nästa år?

2. Järnrörsgänget

Filmklippen med sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling färgade den politiska hösten 2012. Almqvists "babbe", "blatte-lover" och "lilla horan" fick honom att tvingas bort från partiuppdragen. Ekeroth lämnade som rättspolitisk talesperson men sitter kvar i riksdagen.

Att se två riksdagsmän (de var dock inte invalda än vid tidpunkten) tillsammans beväpna sig med järnrör var i det närmaste surrealistiskt. De dagliga nyheterna om skandalen uppmärksammades överallt.

Det var Sverigedemokraternas svåraste skandal att hantera hittills, och det ser ut som att de klarat det bra sett till opinionen. Men Almqvist och Ekeroth lär inte nå tillbaka till partitoppen, vilket ändå är ett hårt slag.

Hela Expressens dokumentär, med allt filmmaterial från kvällen och intervjuer med flera inblandade har nu publicerats:

1. Juholts avgång

Året hann knappt börja innan den största händelsen i svensk politik 2012 hade inträffat. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt hade avgått bara knappt tio månader efter att han valts. Anledningen var dels en bostadsaffär där skattebetalarna bekostat hans "kulbos" hyra samt flera felsägningar som var svåra att komma ifrån för honom.

– Jag har gjort misstag som partiordförande. Hur stora får framtida forskning utvisa, sa han under sitt avgångstal i Oskarshamn den 21 januari.

Trots själva nyheten var det ändå hela spektaklet som gör den här händelsen till den största skandalen i svensk politik i år. Journalister hängde i klungor i kylan utanför S-högkvarteret på Sveavägen 68. Minsta lilla Juholtsuck blev till nyhet och dagligen trädde en ny "tung S-källa" fram med uppgifter. Läckorna var det första tecknet på att Juholts tid var över.

Fem dagar senare presenterades Stefan Löfven som ny partiordförande.