1 av 6
- Foto: tt bild
2 av 6
- Foto: tt bild
Hur länge sitter Folkpartiets Jan Björklund kvar?
3 av 6
Hur länge sitter Folkpartiets Jan Björklund kvar? - Foto: tt bild
Centerpartiets Annie Lööf kan få chansen att ta större plats i Alliansen.
4 av 6
Centerpartiets Annie Lööf kan få chansen att ta större plats i Alliansen. - Foto: tt bild
Integrationsfrågan är ett hett debattämne för Alliansen.
5 av 6
Integrationsfrågan är ett hett debattämne för Alliansen. - Foto: tt bild
alliansen6
6 av 6
alliansen6 - Foto: tt bild

5 tuffa problem som kan knäcka Alliansen – redan innan nästan val

Splittring eller enighet? Vad väntar Alliansen? Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl analyserar läget.


Supervalåretär över, men resan mot valet 2018 har redan börjat för depolitiska partierna, inte minst för Alliansen som vill ta tillbakamakten i nästa val. Men vilken typ av borgerlighet kommer Sverige ha2018? Kommer Alliansen, samarbetet mellan Moderaterna,Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet bestå? Ingenting ärsäkert, men här är fem saker om kommer orsaka problem förAlliansen de kommande fyra åren:

1.Decemberöverenskommelsen

Extremtnödvändigt säger de flesta. Fullständigt åt helvete orimligtsäger andra. Priset för parlamentarisk stabilitet blev högt förAlliansen, som tvingas lägga sig för regeringens budgetar de kommande fyra åren. Kritiska röster har höjts, framför allt inom Moderaterna,men än så länge så ser överenskommelsen ut att hålla. Än sålänge....

Sedanöverenskommelsen offentliggjordes har högerpartiernasopinionssiffror vacklat, medan Socialdemokraterna ser ut att tjänat på dealen. Fortsätter den utvecklingen lär protesterna höjas inomAllianspartierna, och inte bara hos Moderaterna.

Bildkälla:TT

2.Integrationen

Dethär kommer förmodligen bli den tyngsta frågan för Alliansen attenas om inför nästa val. Efter Sverigedemokraternas framgångarställer sig nu högern sig frågan hur man kan ta tillbaka väljareoch på allvar framstå som ett seriöst alternativ i invandrings-och integrationsfrågor. Och här har tjafset redan börjat. Centerngår mot ett liberalt håll, där avregleringar ska skapa en sundintegration och där invandring ska främjas. Moderaterna verkar varainne på samma spår, även om deras medlemmar tenderar att stålängre till höger i frågan. Folkpartiet och framföralltKristdemokraterna verkar snarare ha tagit ett steg åt höger ifrågan, med antingen minskad invandring eller skärpta krav påmänniskor som söker uppehållstillstånd.Bildkälla:TT

3.Nya partiledare

Alliansengenomgår just nu ett klädbyte. Sedan valet har två borgerligaledare, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund avgått. FörModeraterna har Anna Kinberg Batra trätt in som ledare, och viväntar fortfarande på att se vem som blir ny KD-ledare. Det ärockså helt rimligt att tänka att Folkpartiets Jan Björklund sitterlöst på sin post. Hur en helt nytt partiledargäng kommer att kommaöverens och vilken gemensam image de kommer att ha kan kasta grus ialliansmaskineriet, framförallt när det gäller KD:s nyafrontfigur.Vem åker ut och vem kommer in? Bildkälla:TT

4.Familjepolitik

Detfinns så klart många områden där de fyra partierna inte äröverens – det vore konstigt annars. Men när det gäller frågorsom vårdnadsbidrag och en tredje pappamånad så är det inte fridoch fröjd. Egentligen är det bara KD som vill ha kvar det omstriddavårdnadsbidraget, och senast i måndags gick Folkpartiet ut och saatt de överger frågan. Utan stöd i riksdagen finns det ingen poängför Moderaterna och Centern att låtsas gilla bidraget. Problemet ärbara att det här är en hjärtefråga för Kristdemokraterna. Ävennär det gäller föräldraförsäkringen är man inte överens.Folkpartiet är för en tredje pappamånad, Centerpartiet villindividualisera ledigheten helt, medan Kristdemokraterna villavskaffa pappamånaderna helt. Knivigt.

Kan regeringen förvänta sig stöd från Folkpartiet i familjefrågor? Bildkälla:TT

5.Opinionen

Kanske den mestuppenbara klämmande skon – som ingen vill prata om. Vad händer omnågot av de fyra partierna dyker som en tråkig sten i grumligt vatten?Kommer Alliansen kunna ses som ett troligt regeringsalternativ om något partis opinionssiffror rasar? Ochom inte, hur kommer de större partierna att reagera? Det här kanskeinte kommer att bli en reellt allvarlig fråga förrän efter valet,men instabila resultat i opinonen kan mycket väl skada Alliansen inästa valrörelse.

Vad händer med självförtroendet om opinionen sviker?Bildkälla:TT

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Alliansen finns kvar 2018?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.