Luftföroreningar gör barn korkade

Så mycket påverkar dålig luft barns intelligens.


Barn som har växt upp i en miljö med luftföroreningar får i snitt ett 4.5 poäng lägre resultat på IQ-tester än barn som har andats ren luft.

Det visar en undersökning gjord av Kimberly Gray på National Institute of Environmental Health Sciences i USA.

Om barn utsätts för luft fylld med bilavgaser eller cigarettrök innan de börjar i skolan hämmas hjärnans utveckling, och det är inga små försämringar det handlar om.

– För varje barn, om det inte är ditt eget, kan ett 5 poäng lägre IQ-resultat inte verka så mycket, säger Bruce Lanphear, pediatrisk epidemologist på Simon Fraser University i Canada. Men satt mot USA:s befolkning är förändringen stor.

– Men en minskning på 5 poäng per IQ-test innebär att 3.5 miljoner fler barn kommer uppnå kriterierna för utvecklingsstörning, förklarar Lanphear, enligt Science News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan din elräkning bli dyrare – igen

Kvinna "hittade inte" till kassan på Ikea – får ersättning

En kvinna gick för att handla möbler i en Ikea-butik. Men när hon skulle betala hittade hon inte kassorna. Hon lämnade butiken utan att betala och får nu ersättning av domstolen.

Då är Beppe Starbrink tillbaka i SVT:s Go'kväll

Har du saknat Beppe Starbrink i Go'Kväll? Tyvärr dröjer det ett tag till innan den populära programledaren dyker upp i rutan igen.

Goldman Sachs klår förväntningarna

Den tunga amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapporterar en vinst per aktie på 11,58 dollar. Resultatet var bättre än väntat och aktien stiger i förhandeln.

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.

Polisen i Arvika rapporterar om arbetsplatsolycka

"Ännu en arbetsplatsolycka har inträffat i Arvika", skriver polisen på sin hemsida.