LTTE angrips "från alla håll"

Trots gerillans vapenvila och Carl Bildts delegation vägrar regeringen bromsa.


Trots LTTE-gerillans ensidiga vapenvila och att en europeisk delegation med Sveriges utrikesminister Carl Bildt är på väg till Sri Lanka vägrar regeringsarmén bromsa offensiven mot de tamilska rebellerna.

Tidigt på måndagen anföll armén "från alla håll" mot det lilla område på Sri Lankas nordöstra kust där LTTE biter sig fast och där tiotusentals civila finns kvar, uppgav den LTTE-vänliga webbsidan Tamilnet. Det fanns ingen omedelbar kommentar från armén.

Enligt Tamilnet finns 160 000 civila kvar i området. FN anger antalet till cirka 50 000, medan regeringen hävdar att 15 000-20 000 civila hålls som gisslan av gerillan.

"Om den väntade offensiven fortsätter blir det mer än 10 000 offer, eftersom området är tätbefolkat och det inte finns något skydd mot bomber, granater och kulor", varnar den gerillavänliga hjälpgruppen TRO.

I helgen utlyste LTTE en ensidig vapenvila, men regeringssidan vägrar överväga eldupphör och kräver att gerillan kapitulerar totalt.

På söndagen bekräftade svenska utrikesdepartementet att Bildt reser till Sri Lanka på onsdag tillsammans med sina brittiska och franska kollegor David Miliband och Bernard Kouchner.

Trion kommer främst att inrikta sig på internflyktingarnas humanitära situation.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.