Brown i krismöte efter Nordirlanddåd

Fredsprocessen kommer inte att få spåra ur, försäkrade premiärministern.


– Fredsprocessen kommer inte att få spåra ur, försäkrade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown när han på måndagen kom till Nordirland för krismöten sedan två soldater skjutits ihjäl.

Gordon Brown besökte arméförläggningen Massereene i grevskapet Antrim, nordväst om Belfast, där lördagens dåd ägde rum. Han skulle sedan träffa försteministern Peter Robinson från Demokratiska unionistpartiet, DUP, vice försteministern Martin McGuinness från Sinn Féin och ledarna för de största partierna samt provinsens polischef Hugh Orde. De skulle försöka utröna hur allvarligt hotet är mot den fred som gradvis befästs sedan fredsavtalet 1998. Redan före attacken varnade Orde för en skärpt hotbild.

Två soldater dödades i attacken medan två andra skadades, liksom två pizzabud som träffades av förövarnas kulor i attacken vid pizzaleveransen till förläggningen. Terrorgruppen Real Ira, Verkliga IRA, tog på sig skulden för dådet, som fördömdes av alla partier i provinsen.

– Vad vi har sett denna morgon är ett enat folk i Nordirland och enade politiska partier, som samlas bakom den fred och den politiska process som de byggt i många, många år. De vill, liksom jag, ge världen budskapet att den politiska processen inte kan eller kommer att skakas, sade Gordon Brown.

Medan politikerna höll rådslag gick polisjakten på förövarna vidare. Bland annat har de undersökt en bil som hittats knappt en mil från förläggningen.

Gerry Adams, ledare för Sinn Féin som var knutet till det nu avvecklade IRA, fördömde liksom övriga partiledare dådet. Men det var ett "jättelikt misstag" av Hugh Orde att sätta in en särskild underrättelsestyrka för att försöka hitta medlemmar av utbrytargrupper, anser han.

Dessa specialenheters inblandning förr - helt utan insyn - har lett till samma lidande som nu dessvärre drabbat familjerna till de dödade brittiska soldaterna.

Armén försäkrade dock att inga soldater kommer att skickas ut på gatorna igen. Som ett led i fredsavtalet lämnade de för två år sedan över ansvaret för säkerheten till polisen.

Verkliga IRA bröt sig ur IRA i oktober 1997 och utförde bland annat Nordirlands värsta terrordåd året efter, då 29 människor dödades i en sprängattack i staden Omagh.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!