Fredag 27 Maj
Stockholm

Fogh bara del i propagandakrig

Expert: Propagandan är mer komplicerad än Hitlers.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På flera talibanska webbsajter står det att den nye Natochefen Anders Fogh Rasmussen är "en stor fiende". Därför måste kriget i Afghanistan intensifieras, menar de. Men Fogh är bara en bricka i spelet, hävdar en expert.

– Det är ett informationskrig. Men det är mer komplicerat än Hitlers under andra världskriget. Det här handlar om att sätta sina värderingar på dagordningen över hela världen, säger Henrik Breitenbauch som forskar vid danska institutet av militära studier.

Strax före Fogh Rasmussen tillträdde som ny generalsekreterare för Nato vägrade han att be om ursäkt för att flera danska tidningar publicerat bilder på de kontroversiella Muhammedteckningarna.

– Egentligen handlar det inte om varken Fogh eller Muhammedteckningarna. Utan om att det passar till talibanernas bild av världen, säger Henrik Breitenbauch som forskar vid danska institutet av militära studier.

Enligt Breitenbauch vill talibanerna inte bara då sympati i den muslimska världen, utan även att få danskarna att tvivla på att man kan bygga ett fungerande rättssytem i Afghanistan, skriver danska Politiken.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela