Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis attackerades av demonstranter

Nyheter | 01/05/2009 09:02

Det blev våldsamt i Berlin i Tyskland i samband med förstamajfirandet.

Det blev våldsamt på flera håll i Tyskland i samband med att förstamajfirandet inleddes på fredagen.

I Berlin uppges 29 kravallpoliser ha skadats när de attackerades av protesterande som kastade stenar och flaskor och skrek anti-kapitalistiska slagord.

Enligt Berlinpolisen greps tolv personer i samband med våldsamheterna som ägde rum tidigt på morgonen efter en gatufest i distriktet Friedrichshain i östra Berlin. Ungefär 2 000 människor hade samlats där för en i övrigt fredlig förstamajdemonstration. Enligt polisen var det cirka 200 personer som låg bakom våldet.

Flera containrar stacks i brand av de protesterande och spårvagnar och bilar attackerades med stenar och flaskor. Även ett antal busstationer totalförstördes.

I Hamburg rapporterade myndigheterna att minst tre poliser skadats i samband med sammandrabbningar med demonstranter.

Polismyndigheterna i Berlin har också sagt att man förväntar sig mer våld under dagen då förutom fackföreningsrörelsen och diverse vänsterorganisationer även ultra-höger väntas ge sig ut och demonstrera.

Den ökande arbetslösheten till följd av den globala ekonomiska krisen, vrede över löneklyftor och hyreshöjningar i tidigare låghyreområden är faktorer som Berlinpolisen tror kommer underblåsa våldsbenägenheten under 1 maj.

Våld har länge varit ett vanligt inslag i förstamajfirandet i Tyskland, och inte minst i Berlindistriktet Friedrichshain. På senare år har dock våldet minskat något sedan polisen valt att hålla en låg profil.

I Frankrike har fackföreningsrörelsen mobiliserat hårt för att få människor att sluta upp i fredagens tåg och protestera mot regeringen Sarkozys hantering av den ekonomiska krisen. Även i Madrid i Spanien väntas demonstrationerna dra stora folksamlingar under fredagen.

Skrivet av: