Polis attackerades av demonstranter

Det blev våldsamt i Berlin i Tyskland i samband med förstamajfirandet.


Det blev våldsamt på flera håll i Tyskland i samband med att förstamajfirandet inleddes på fredagen.

I Berlin uppges 29 kravallpoliser ha skadats när de attackerades av protesterande som kastade stenar och flaskor och skrek anti-kapitalistiska slagord.

Enligt Berlinpolisen greps tolv personer i samband med våldsamheterna som ägde rum tidigt på morgonen efter en gatufest i distriktet Friedrichshain i östra Berlin. Ungefär 2 000 människor hade samlats där för en i övrigt fredlig förstamajdemonstration. Enligt polisen var det cirka 200 personer som låg bakom våldet.

Flera containrar stacks i brand av de protesterande och spårvagnar och bilar attackerades med stenar och flaskor. Även ett antal busstationer totalförstördes.

I Hamburg rapporterade myndigheterna att minst tre poliser skadats i samband med sammandrabbningar med demonstranter.

Polismyndigheterna i Berlin har också sagt att man förväntar sig mer våld under dagen då förutom fackföreningsrörelsen och diverse vänsterorganisationer även ultra-höger väntas ge sig ut och demonstrera.

Den ökande arbetslösheten till följd av den globala ekonomiska krisen, vrede över löneklyftor och hyreshöjningar i tidigare låghyreområden är faktorer som Berlinpolisen tror kommer underblåsa våldsbenägenheten under 1 maj.

Våld har länge varit ett vanligt inslag i förstamajfirandet i Tyskland, och inte minst i Berlindistriktet Friedrichshain. På senare år har dock våldet minskat något sedan polisen valt att hålla en låg profil.

I Frankrike har fackföreningsrörelsen mobiliserat hårt för att få människor att sluta upp i fredagens tåg och protestera mot regeringen Sarkozys hantering av den ekonomiska krisen. Även i Madrid i Spanien väntas demonstrationerna dra stora folksamlingar under fredagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.