Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Influensan inte så aggressiv"

Nyheter | 02/05/2009 06:00

Världshälsoorganisationen WHO ser inga skäl att höja beredskapen.

Influensaepidemin i Mexiko är "inte så aggressiv som befarat", bedömer myndigheterna.

Världshälsoorganisationen WHO ser inga skäl att höja beredskapen ytterligare. Larmnivån för pandemi är oförändrad.

Den mexikanska regeringen sade att landet har 15 bekräftade dödsfall i influensan och 328 personer som testats positivt.

– Lyckligtvis är viruset inte så aggressivt - det är inte som fågelinfluensan som hade en dödlighetsgrad på nära 70 procent, sade hälsovårdsministern José Angel Córdova på en presskonferens.

Han konstaterade att influensaviruset H1N1, även om det är mycket mer smittsamt än fågelinfluensan, lätt kan behandlas med virushämmande läkemedel, förutsatt att behandlingen sätts in från första dagen.

Enligt Cordova bygger statistiken inte på några nya fall som rapporterats, utan på provtagning och analyser av misstänkta fall.

De nya talen innebär en kraftig nedrevidering. Tidigare i veckan talade regeringen om 159 misstänkta dödsfall. Det höga antalet och uppgifterna om att svininfluensan spridits till ett dussintal andra länder fick WHO att i onsdags varna för en "överhängande" pandemi. Varningsgraden var 5 på en 6-gradig skala.

Skrivet av: