Hårt tonläge efter influensautbrott

I Kina har för närvarande 70 mexikanare satts i karantän.


I Kina har för närvarande 70 mexikanare satts i karantän i fruktan för att de skulle kunna vara smittade av den nya influensan. Kina tillbakavisar dock de mexikanska anklagelserna. Kinas tuffa karantänåtgärder för att hindra influensan från att spridas till landet försvaras av WHO:s Kina-chef, svenske Hans Troedsson.

– Det finns andra länder som vidtagit liknande åtgärder som Kina, så jag tycker inte Kina skiljer sig från mängden i det här sammanhanget. Det finns många typer av åtgärder och karantän är en av dem, sade Troedsson till AFP.

Även den kinesiska regeringen avvisade på de vredgade kommentarerna från Mexiko mot Kinas sätt att handskas med mexikanska medborgare efter influensalarm. Kineserna har anklagats för att ha betett sig diskriminerande. Bland annat har flera mexikanare på besök i Kina satts i karantän utan att ha visat några som helst influensasymptom.

– Åtgärderna är inte riktade mot mexikanska medborgare och är inte diskriminerande, sade utrikesdepartementets talesman Ma Zhaoxu.

Den mexikanska regeringen anklagar Kina för att diskriminera mexikanska medborgare och tvinga dem till karantän och isolering trots att de inte visat några som helst symptom på att vara influensasmittade.

Regeringen uppgavs ha bestämt sig för att skicka ett flygplan till Kina för att hämta hem sina medborgare.

Inom några timmar lyfter ett plan med destination Peking för att plocka upp våra landsmän som är i Kina och som vill komma hem till Mexiko, sade en mexikansk regeringsrepresentant till nyhetsbyrån AFP under förutsättning att han fick vara anonym.

Det var dock inte helt klart om de 70 i karantän skulle omfattas av erbjudandet om hemresa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!