Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sri Lanka lovar seger inom två dygn

Nyheter | 15/05/2009 09:03

Militären trotsar alla varningar om en pågående humanitär katastrof.

Militären trotsar alla varningar om en pågående humanitär katastrof och fortsätter offensiven i de norra delarna av Sri Lanka. Enligt talesmän för militären kommer gerillan att vara besegrad inom två dygn.

Samtidigt som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons sändebud är på väg till Sri Lanka för att bilda sig en uppfattning om det FN kallar en "ofattbar katastrof" fortsätter militäroffensiven med oförminskad styrka.

Trots att 50 000 civila tros sitta instängda i ett snabbt minskande område där våldsamma strider rasar kommer armén inte att hindra sin offensiv. Regeringen är fast besluten att avsluta striderna och krossa tamilgerillan LTTE redan i helgen.

Enligt fredagens uttalande från regeringen kommer segern att innebära att alla civila fångade i den landremsa som de tamilska rebellerna fortfarande kontrollerar ska "räddas" av regeringssoldater inom 48 timmar.

Förutom FN har också Internationella Rödakorskommittén (ICRC) varnat för att en "ofattbar humanitär katastrof" pågår i den smala kustremsan där civila bor i tält och saknar mat, vatten och mediciner.

Många har redan dödats i striderna och båda sidor anklagar motståndaren för att använda civila som mänskliga sköldar. FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, har sagt att krigsbrott kan ha begåtts av båda sidor.

Skrivet av: