Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åtalas för mord på albiner

Nyheter | 19/05/2009 16:45

Elva män står inför rätta för att ha mördat och styckat minst tolv albiner.

Elva män ställdes på tisdagen inför rätta i den burundiska staden Ruyigi anklagade för att ha mördat och styckat minst tolv människor som led av albinism.

De elva som misstänks ha organiserat den makabra jakten på albiner i Ruyigiprovinsen från september i fjol till mars i år, säger sig dock inte känna till något om morden eller om den mordvåg på albiner som pågått i Tanzania sedan 2007.

Motivet till de grymma morden var att kroppsdelar från albiner var högt eftertraktade hos häxdoktorer på olika håll i Afrika. Häxdoktorerna tros använda kroppsdelar från offren till amuletter, som sedan säljs vidare för upp till tiotusentals kronor.

Bland offren fanns många barn och ungdomar. Morden har väckt stor uppmärksamhet i Centralafrika där albiner är ett utstött grupp. Myndigheter i både Burundi och Tanzania tvingades under en period samla vettskrämda albiner i skyddat boende.

Albinism är medfödd avsaknad av vissa hudpigment, människor som är albiner får ljus och solkänslig hy.

Skrivet av: