Irving ansatt av demonstranter

Den omstridde brittiske Förintelseförnekaren David Irving tvingades gå bakvägen.


Den omstridde brittiske Förintelseförnekaren David Irving tvingades gå bakvägen när han på tisdagen skulle besöka norska TV 2 i Oslo för att bli intervjuad.

Ett 30-tal demonstranter från organisationen SOS Rasisme stoppade Irvings taxi och polis fick bana väg för britten.

– Det står helt klart att Irving sprider rasistisk propaganda och i synnerhet judehat, säger talesmannen Trond Thorbjörnsen.

Irving inbjöds i våras till Litteraturfestivalen i Lillehammer. Inbjudan drogs tillbaka efter massiva protester, men Irving gav sig inte och ska enligt uppgift försöka ta sig till Lillehammer och hålla sitt planerade anförande, oklart var.

Flera organisationer har sagt att de kommer att demonstrera i Lillehammer om Irving kommer dit.

Irving har i många sammanhang hävdat att Hitler inte kände till utrotningen av judarna och att antalet mördade judar var två eller tre miljoner i stället för den vedertagna siffran på omkring sex miljoner.

2006 dömde en domstol i Österrike Irving till tre års fängelse sedan han erkänt sig skyldig till att förneka Förintelsen. Han ska bland annat i tidigare anföranden ha sagt att de flesta som dog i nazisternas läger inte avrättades utan dukade under för tyfus och andra sjukdomar.

Han släpptes och utvisades till Storbritannien efter att ha avtjänat en tredjedel av straffet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!