Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nedrustningsfabrik invigd i Ural

Nyheter | 29/05/2009 15:14

Ryssland invigde i dag sin nya anläggning för att förstöra kemiska vapen.

Ryssland invigde på fredagen sin nya anläggning för förstörande av kemiska vapen.

Anläggningen, i staden Sjtjutje i Uralbergen, 180 mil öster om Moskva, har byggts till stor del med hjälp av USA, efter ett avtal från 1997 om gemensam nedrustning av ländernas kemvapen.

– Vägen till fred och välstånd för både Ryssland och USA är avhängig av hur vi gör oss av med de hot som utgörs av vapnen som byggdes för det tredje världskriget, talade den amerikanske senatorn Richard Lugar vid invigningen.

Lyckligtvis blev det kriget aldrig av, men i dag måste vi försäkra oss om att de här vapnen aldrig kommer att användas eller falla i händer på dem som vill skada oss eller andra.

Ryssland och USA hade 1997 totalt 71 000 ton kemiska stridsmedel. USA har sedan dess förstört 60 procent av sin arsenal och Ryssland drygt 30 procent. Enligt avtalet ska alla kemvapnen vara förstörda år 2012.

Lugars arbete tillsammans med förre kollegan Sam Nunn har lett till att duon flera gånger tillhört toppkandidaterna för att få Nobels fredspris.

Skrivet av: