Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Soffliggare flest i EU-valet

Nyheter | 04/06/2009 18:31

327 miljoner kan rösta i EU-valet. Men det kan bli bara hälften så många.

327 miljoner människor kan rösta i det EU-val som nu inletts. Men ledare i hela unionen befarar att det blir mycket färre, och vädjar till väljarna att delta.

Förutom valdeltagandet kan omröstningens största offer heta Gordon Brown.

Först ut bland de 27 EU-länderna var de nederländska vallokalerna som öppnade redan klockan halv åtta på torsdagen, en halvtimme innan de brittiska. Dessa två länders väljare får på fredagen sällskap av tjecker och irländare, medan övriga får vänta till lördagen och söndagen.

Men precis som förra gången, i juni 2004, skulle ett "soffliggarparti" kunna vara störst bland EU-parlamentets 736 ledamöter - en majoritet av unionens väljare tros stanna hemma.

Det avspeglas i EU:s toppolitikers nästan desperata vädjanden till Europas röstberättigade.

– Alla måste förstå att Europa är mycket viktigt för våra vardagsliv, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Bordeaux på torsdagen.

Geert Wilders

I samband med 20-årsdagen av Polens epokgörande val 1989 tog EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fasta på EU:s roll som fredsstiftare under 1900-talet.

"Det bästa sättet att hylla alla som kämpade med mod och beslutsamhet för frihet och demokrati, i Polen och andra länder, är att utnyttja våra demokratiska rättigheter", förklarade han i en kommuniké.

Men i såväl Nederländerna som Storbritannien präglades valdagen av mer dagsaktuell dramatik. I Nederländerna ser den hätskt islamkritiske Geert Wilders och hans parti PVV ut att hamna på liknande röstnivåer som premiärminister Jan Peter Balkenendes Kristdemokratiskt upprop (CDA) och regeringspartnern Socialdemokraterna (PvdA).

Och där står svaret klart snart efter vallokalernas stängning - Nederländerna har retat upp övriga EU genom att meddela att alla resultat skulle släppas redan under natten till fredagen, inte först på söndag kväll då hela unionen röstat klart.

Lång helg

Men allt detta lär vara bagateller i Storbritanniens premiärministers ögon - Gordon Brown kämpar för sin politiska överlevnad i den månadslånga skandalstormen med parlamentsledamöters ymniga kostnadsersättningar. Eftersom det på många håll i England hölls lokalval samtidigt med EU-valet på torsdagen får resultatet en tyngd som kan fälla Brown, bara två år efter det att han fick sitt drömjobb då företrädaren Tony Blair avgick.

Om Brown går nu blir han den kortast sittande brittiske premiärministern sedan Alec Douglas-Home, som i kölvattnet av sex- och spionförvecklingarna i Profumoskandalen inte ens lyckades behålla makten i ett år 1963-64.

Det blir en lång helg i premiärministerresidenset 10 Downing Street i väntan på väljarnas dom.

Lokalvalsresultaten ska komma successivt under fredagsdygnet, men de brittiska rösterna i EU-valet redovisas inte förrän på söndag kväll.

Skrivet av: