Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brown besviken på ministeravhopp

Nyheter | 05/06/2009 07:19

Avgångarna tär på Gordon Brown, som riskerar att bli den kortaste premiärministern.

Arbetsmarknadsministern James Purnell lämnar den brittiska regeringen och uppmanar premiärminister Gordon Brown att göra detsamma.

Det är det hårdaste slaget hittills mot Brown som är besviken över Purnells avgång.

Purnell, arbetsmarknads- och pensionsminister, sa när han lämnade sin post att Browns fortsatta ledarskap gör en ödesdiger seger för det största oppositionspartiet mer trolig.

Brown står inför en svår regeringsombildning de närmaste dagarna. Svårigheterna blir inte mindre med torsdagens EU-val och de engelska lokalvalen där resultaten väntas bli mycket dåliga för regeringen och Labourpartiet.

– Premiärministern är besviken över James Purnells avgång, om vilken han blev informerad strax före 23 (svensk tid), sa en talesman för Browns Downing Street-kontor.

Purnells avhopp är det hårdaste slaget hittills mot Brown. Efter fem ministeravhopp på några dygn närmast tävlar Londonmedierna i domedagsprofetior om Browns styre.

Fem avhopp

I samband med att de brittiska EU-vallokalerna stängde på torsdagskvällen kom det dramatiska beskedet: Purnell avgår och uppmanar i ett öppet brev i medierna Brown att göra detsamma, "för att ge Labour en sportslig chans att vinna nästa val".

Fyra tidigare ministeravgångar i veckan har alla relativt enkelt kunnat förklaras med att de dragits in i skandalen med de brittiska parlamentsledamöternas kostnadsersättningar. Purnells avgång är mycket värre. Visserligen har han också pekats ut i skandalen.

Men ingen så nära medarbetare har tidigare kommit med så öppna signaler om att regeringens dagar är räknade, och dessutom är positionen som arbetsmarknadsminister relativt tung. Att tre av de fem som vänt premiärministern ryggen är kvinnor ger också Browns försök att framstå som en modern ledare i tiden en törn.

Tvivel växer

"Är detta den sista akten i Labourpartiets 15-åriga drama?", frågade sig The Times på torsdagskvällen, och syftar på den framgångssaga som inleddes med att Tony Blair blev Labourledare 1994 och under karnevalsartade former tog en jordskredsseger i valet 1997.

The Guardian kallar Purnells besked ett "monumentalt slag" mot Brown, som hade väntats utlysa val inom ett år. Nu växer tvivlet på att han lyckas sitta kvar så länge, även om skottens envishet inte ska underskattas - som lojal finansminister väntade han i åratal på att få efterträda Blair, vilket skedde först sommaren 2007.

Om Brown avgår snart blir han den kortast sittande brittiske premiärministern sedan Alec Douglas-Home, som i kölvattnet av sex- och spionförvecklingarna i Profumoskandalen inte ens lyckades behålla makten i ett år 1963-64.

De fyra som tidigare i veckan aviserade sina avhopp är samhällsminister Hazel Blears och inrikesminister Jacqui Smith samt Beverley Hughes och Tom Watson, som har mindre centrala ministerposter.

Skrivet av: