Lördag 13 Aug
Stockholm

EU-kritisk vind i parlamentsvalet

Irländarna väntas straffa sin regering när de går till valurnorna i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Irländarna väntas visa sitt missnöje med sin sittande regering när de röstar i EU-valet i dag.

Även i Nederländerna backade etablerade partier när islamofoben Geert Wilders blev EU-valets förste vinnare.

EU-valet rullar på i Europa. På torsdagen röstade nederländare och britter, på fredagen var det dags för irländare och tjecker.

I Irland har den ekonomiska krisen slagit till med full kraft och att döma av opinionsundersökningar är irländarna inte imponerade av hur regeringen agerat. Mittenpartiet Fianna Fáil, som länge kunnat luta sig mot ett tryggt väljarstöd, ser ut att backa rejält.

Däremot verkar det som att krisen och förra årets folkomröstning om EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, har höjt EU-intresset. Om EU-parlamentets senaste valundersökning slår in, kommer två av tre irländare att gå och rösta, vilket gör dem till de mest motiverade väljarna i hela EU. Men det höga valdeltagandet kan också bero på att det samtidigt hålls lokala val.

I Tjeckien, EU:s nuvarande ordförandeland, brottas partierna med inrikespolitiska problem sedan regeringen tvingades avgå efter en misstroendeomröstning i parlamentet i våras. En hel del av turbulensen beror på olika uppfattningar om Lissabonfördraget. Fortfarande saknar det den nödvändiga underskriften av landets EU-kritiske president Vaclav Klaus.

Denna EU-skepticism har gjort att det nybildade partiet Libertas satsat stort på att kampanja i Tjeckien. Partiet ställer upp med listor över hela EU med finansiellt stöd av den irländske affärsmannen Declan Ganley.

Han var en av huvudfigurerna bakom irländarnas nej till Lissabonfördraget och satsar också stort på hemmaplan. Men ska man tro opinionsundersökningar kommer den paneuropeiska satsningen inte att gå hem hos väljarna.

Kritik mot EU spelade en stor roll i Nederländernas val. När 92 procent av rösterna hade räknats hade den EU-kritiske och islamofobe högerpopulisten Geert Wilders Frihetsparti (PVV) vunnit 16,9 procent av rösterna, näst mest av alla partier. Det ger PVV fyra av parlamentets 736 platser.

Wilders budskap har varit att Nederländerna betalar för mycket för att vara med i EU och att det är fel att Turkiet får förhandla om medlemskap.

Nederländerna är det enda land som hittills avslöjat valresultatet, något som EU-kommissionen reagerat starkt på. Den nederländska regeringen försvarar sig med att den anser att väljarna har rätt att få reda på resultatet så snabbt som möjligt.

EU:s regler säger att inga resultat får redovisas innan den sista vallokalen i unionen stängt. Alltså inte före klockan 22 på söndag kväll.

Återstår att se om Cypern, Lettland, Malta och Slovakien håller sig till reglerna när de röstar på lördagen.

Resten av EU-länderna går till val på söndagen den 7 juni. Då redovisas också resultaten från torsdagens brittiska EU-val, något som kan få konsekvenser långt utanför EU-parlamentet eftersom regeringen i London är hårt pressad av den senaste tidens utläggsskandal.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.