Fredag 22 Okt
Stockholm

Haiders begravning lockar

Den högerpopulistiska politikerns begravning lockar flera tusen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tiotusentals sörjande tros samlas på Klagenfurts gator inför Jörg Haiders begravning. Stadens centrum har spärrats av och polis är på plats för att förhindra eventuella oroligheter.

Men det var inte bara europeiska högerpolitiker som dök upp. Förbundskanslern Alfred Gusenbauer (s) var en av talarna utanför rådhuset, hans efterträdare Werner Faymann är i Klagenfurt liksom de övriga partiledarna.

Bland de andra gästerna märks Saif Khadaffi, son till den libyske diktatorn och en representant för Dalai Lama. Saif Khadaffi ska även ha omfamnat och tröstat Haiders änka.

Österrikes president var också närvarande på begravningen, samt landets kansler. Båda männen var några av Haiders starkaste motståndare. Tevekanaler kommer att vara på plats och bevaka begravningen i Klagenfurts katedral. Efter begravningen ska tal hållas på ett torg i närheten.

Jörg Haider avled i en bilolycka i förra veckan. Haider var berusad och förlorade kontrollen över sitt fordon. Politikern var känd för sina högerpopulistiska åsikter, skriver BBC.

Efter mässan kommer Haiders kropp bli kremerad och askan föras till ett kapell utanför staden där han levde.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela