Stockholm

Haiders älskare talar ut

Nu träder Jörg Haiders kärlek fram efter den tragiska dödskraschen.


Läs mer

Nyheter24 var först i Sverige med att avslöja Jörg Haiders kärleksaffärer med yngre män. Nu träder hans närmaste älskare fram.

– Vi hade en relation som var mycket mer än bara vänskap, säger Jörg Haiders älskare, Stefan Petzner, i en känsloladdad intervju, med den österikiska radiostationen ORT.

Stefan Petzner var Haiders handplockade efterträdare och väntades ta vid när sorgen lagt sig. I stället avsattes han av sitt parti.

Petzner har uppmanat Haiders fru att inte döma männens relation.

Petzner var 58-årige Haiders närmaste man i partiet och de delade engagemanget för högerpopulistiska idéer som måste betraktas som oförenliga med deras livsstil.

I intervjun med ORT berättar Stefan Petzner om när han via ett telefonsamtal fick reda på att Haider, som han kallar "mannen i mitt liv" befann sig på Klagenfurts sjukhus.

– När jag var i taxin på väg till sjukhuset sa jag: "kör! kör! kör! snälla köp på! de minuterna kändes som en evighet. när jag kom fram till sjukhuset frågade jag: "var är han? var är han? var är han? jag måste till honom. Det var som en magnet, jag kände en dragningskraft.

Till slut visade den ansvarige läkaren honom till rummet där den döde Jörg Haider låg.

– Naturligtvis är det bilder jag aldrig kommer att glömma. Han var väldigt svårt skadad, men ansiktet var relativt intakt. Jag såg honom ner till axeplåartiet. Det var det jobbigaste ögonblicket, men lustigt nog kände jag mig väldigt tacksam att jag fick möjligheten att säga "auf wiedersehen", på återseende.

Stefan Petzner berättar också om när han först träffade Jörg Haider.

– Jag minns än i dag vilka kläder jag hade på mig, vad han hade på sig. jag vet vilken temperatur det var. Det regnade, precis som det gjorde i går. Jag kan fortfarande känna doften av pepparkakor, det var i juletid, i december 2002.

Stefan Petzner kallar Haider "mannen i mitt liv".

– Jag fick det uttrycket från honom, han sa till mig: "du är mannen i mitt liv"...och jag vet vad han menade med det. Det vill jag ska stanna mellan oss.

Petzner säger att han alltid kände att haider var nära honom "även när han inte var närvarande fysiskt".

– Jag känner att han är med mig nu och ser efter mig, säger han i intervjun med ORT.

Stefan Petzner har kallats "Haidergroupie", något han inte gillar.

– De som säger det har inte förstått nåonting. Jag hade honom som vän – människan Jörg Haider. Jag såg honom fullt ut och tyckte om honom med allt vad som hör till det – jag älskade honom också. Kärlek kan man uttrycka på många olika vis.

På frågan om vilken sort kärlek de båda högerpolulisterna kände för varandra svarar Petzner:

– Jag plockar fram en mening som han sa. Jag är väldigt ung, han är 30 år äldre än mig, men "i mig bor en gammal själ".

– Han var 58, med sitt inre barn intakt, jag var 27 med en gammal själ i hjärtat. Det var det speciella.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.