Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fortsatt sökande efter saknat flyg

Nyheter | 02/06/2009 06:33

Tre svenskar fanns ombord på det försvunna flygplanet.

Sökandet fortsatte under natten efter Air France-planet som försvann över Atlanten, men inte mycket hopp återstod på tisdagen att finna någon av de 228 ombord vid liv.

Två kvinnor och ett barn med anknytning till Sverige var ombord på olycksplanet. Det bekräftade utrikesdepartementet för TT sent på måndagskvällen.

– Den yngre av dem är hemmahörande i Norge. Barnet och den äldre kvinnan är hemmahörande i Brasilien och samtliga är svenska medborgare, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst till TT.

Flygkatastrofen över Atlanten hade på tisdagsmorgonen inte fått någon förklaring.

Automatlarm

Efter att ha lyft från Rio vid midnatt, natten till måndagen svensk tid, var planet i radiokontakt för sista gången halv fyra på morgonen. En halvtimme senare ska planet ha kommit in i en zon med oväder över Atlanten för att en kvart senare sända ut automatiska meddelanden om elektrisk kortslutning ombord.

Air France-chefen Pierre-Henry Gourgeon uppgav att det sändes omkring ett dussin automatiska felmeddelanden. Under dagen sökte åtta plan från det brasilianska flygvapnet i en zon drygt 100 mil från landets nordöstra kust. Sökandet fortsatte under natten med ett Herculesplan av typen C 130 med utrustning avsedd att upptäcka planets nödutrustning samt ett annat plan med radar ombord och, om väderförhållandena tillåter, infraröd-apparatur som gör det möjligt att upptäcka kroppar i vattnet.

Chockade anhöriga

Enligt myndigheterna är hoppet inte stort att finna överlevande i vad som verkar vara den värsta flygkatastrofen på över ett decennium.

– Utsikterna att finna någon vid liv är mycket liten, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter att ha talat med chockade anhöriga till saknade passagerare. Det är en katastrof vars like Air France aldrig upplevt, tillade han.

Både Air France och franska myndigheter anser att en olycka var den troligaste förklaringen. Enligt Air France hade planet troligen träffats av blixten. Ett flygplan ska dock klara av blixtnedslag och i så fall måste andra faktorer ha tillstött. Det försvunna planet var en Airbus 330, en mycket vanlig flygplanstyp som används av flygbolag världen över och bedöms som mycket säkert. Det försvunna planet hade genomgått teknisk kontroll i mitten av april utan att några problem upptäckts.

Skrivet av: