Deltagarna i torsdagens debatt i Bryssel inför EU-valet: Ursula von der Leyen (konservativa EPP), Nicolas Schmit (socialdemokratiska PES), Terry Reintke (De gröna), Sandro Gozi (liberala RE), och Walter Baier (Vänstern).
Deltagarna i torsdagens debatt i Bryssel inför EU-valet: Ursula von der Leyen (konservativa EPP), Nicolas Schmit (socialdemokratiska PES), Terry Reintke (De gröna), Sandro Gozi (liberala RE), och Walter Baier (Vänstern). - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

SD slagträ i toppdebatt i Bryssel

SD:s agerande på sociala medier fick genklang även när EU-valets internationella toppar höll valdebatt i Bryssel. "Ingen demokratisk kraft", anser socialdemokraten Nicolas Schmit.


Fakta: Debatt i Bryssel

I torsdagens EBU-sända valdebatt i Bryssel deltog toppkandidater från fem av de politiska grupperna i EU-parlamentet: Ursula von der Leyen från konservativa EPP, vänsterns Walter Baier, socialdemokraten Nicolas Schmit, de grönas Terry Reintke och liberale Sandro Gozi.

EU-skeptiskt konservativa ECR och ytterhögergruppen ID har inte tagit fram några särskilda toppkandidater och hade därför inte bjudits in av EBU till debatten.

Redan i inledningen av torsdagseftermiddagens stora EBU-debatt i Bryssel passade luxemburgske Schmit på att ta upp Sverigedemokraternas hantering av anonyma konton på sociala medier.

— Jag var i går i Sverige. Det finns ett ID-parti där som stöder – och ibland mer än så – den svenska regeringen, som tillhör (konservativa) EPP och liberalerna. Och vad de gör. . . är att skapa fabriker som producerar falska nyheter, sade Schmit.

Orden visade dock att han inte hade koll på att SD i EU-parlamentet inte tillhör den EU-fientliga ytterhögergruppen ID, utan snarare det något mer återhållsamma ECR.

"Annorlunda syn"

Å andra sidan är Schmit lika kritisk mot båda grupperna, som han inte vill samarbeta med.

— Jag anser inte att ECR eller ID är demokratiska krafter. De har en väldigt annorlunda syn på Europa, sade luxemburgaren.

Frågan om vilka av ytterhögerpartierna som det går att samarbeta med efter EU-valet var ett tydligt huvudämne i debatten. Socialdemokrater, liberaler, vänstern och de gröna har klart avfärdat en allians med SD-gruppen ECR.

Ok med Meloni?

EU-kommissionens nuvarande ordförande Ursula von der Leyen håller dock fortsatt dörren öppen för exempelvis Italiens premiärminister Giorgia Meloni, vars parti Italiens bröder också ingår i ECR.

— Jag har jobbat väldigt bra med Giorgia Meloni på EU:s toppmöten. Det är mitt jobb, sade tyskan, men upprepade samtidigt sina tidigare krav på att det gäller att vara för EU, för Ukraina och för demokrati och rättsstatens principer.

Och hon är inte redo att acceptera hela ECR.

— Jag talar inte om gruppen. Och det är inte klart än hur grupperna kommer att formera sig (efter valet), betonade von der Leyen.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!