Brown: Jag går ingenstans

Gordon Brown står på klippkanten efter usla valresultat i går, men insisterar: "Jag kommer inte att ge upp".


Under Gordon Browns pågående presskonferens fortsatte beskeden om brittiska ministeravhopp att rulla in på fredagseftermiddagen. Premiärministern står på klippkanten efter torsdagens usla valresultat, men insisterar:

–Jag kommer inte att ge upp.

Efter en månadslång skandal kring den politiska elitens slösaktiga kostnadsersättningar och ett uselt resultat för Labourpartiet i det brittiska EU- och lokalvalet försökte den nästan uträknade Gordon Brown gå på offensiven i en presskonferens från premiärministerresidenset 10 Downing Street i London.

"Man lämnar inte mitt i en kris"

Brown kallade valresultatet "smärtsamt", men lät stridslysten.

– Om jag inte tyckte att jag är rätt person som leder rätt team skulle jag inte stå här.

– Jag kommer inte att ge upp, sade han och tillade en stund senare under den 45 minuter långa direktsändningen:

– Mitt i en kris så går man inte bara därifrån!

Walesministern avgick

Officiellt så framträdde han för att presentera en ommöblering av Storbritanniens regering, men intrycket blev smått tragikomiskt - samtidigt som Brown prisade sitt stabila, noga avvägda nya lag rullade uppgifterna in om fortsatta ministeravhopp.

BBC rapporterade att Paul Murphy lämnar posten som Walesminister på egen begäran. Och på en direkt fråga bekräftade Brown att Caroline Flint avgått som Europaminister och ersätts av Glenys Kinnock.

Antalet avhopp är nu uppe i ett tiotal, med de tyngsta namnen på rad under fredagsdygnet: Först arbetsmarknadsminister James Purnell, sedan försvarsminister John Hutton, sedan transportminister Geoff Hoon.

Uppmanar Brown att avgå

Purnells är på sitt sätt det värsta, eftersom han i ett öppet brev i Londontidningarna uppmanar Brown att också avgå, "för att ge Labour en sportslig chans att vinna nästa val".

Premiärministern rapporteras dessutom ha velat stuva om även bland fler av de allra mäktigaste posterna, men inte vågat av rädsla för att störa en skör maktbalans. Det rör sig i första hand om finans- och utrikesportföljerna. Där får nu Alistair Darling respektive David Miliband stanna, trots att den förstnämnde uppenbarligen velat byta jobb och den unge stjärnan Miliband därmed fortsätter att ha en stark plattform om han vill utmana Brown.

Samtidigt som Storbritannien var bland de första ut i EU-valet hölls lokalval i delar av England i torsdags, den viktigaste värdemätaren på väljarkåren inför ett parlamentsval som väntas om högst ett år.

Förlorade en tredjedel av sina väljare

EU-röstsiffrorna släpps inte förrän på söndag, men i lokalvalet gick Labour uselt, om än inte lika katastrofalt som befarat. Enligt brittiska mediers beräkningar förlorade partiet ungefär en tredjedel av sina väljare, och landar på cirka 23 procent. Därmed är partiet bara trea i landet. Konservativa partiet beräknas ha fått 38 procent och Liberaldemokraterna 28 procent.

Jämfört med opinionsmätningar som anger siffror på under 20 procent för Labour om parlamentsvalet hölls nu är det ändå hyfsat.

Men en opposition med segervittring kräver att Brown utlyser val snart.

– Han måste försöka återfå fotfästet, men har förlorat hela sin auktoritet, sade David Cameron, Konservativa partiets ledare, till ett medieuppbåd i Preston på fredagskvällen.

– Det här skulle vara en regeringsommöblering, det slutade med att regeringen ommöblerade sig själv.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.