Talibanmotståndare dödad av bomb

En framstående anti-talibansk muslimsk andlig ledare dödad.


En framstående anti-talibansk muslimsk andlig ledare dödades vid en självmordsattack i Lahore i Pakistan på fredagen. Den uttalade talibanmotståndaren Sarfraz Naimi anfölls vid en moské direkt efter det att han hållit fredagsbönen.

Naimi, som även ledde den muslimska skolan i moskén, var en av få religiösa ledare som aktivt gett sitt stöd till de pakistanska militära insatserna mot talibanerna. Han har även karakteriserat talibanernas verksamhet som "icke-islamisk". Omkring tio personer skadades också vid bombdådet i Lahore.

Mordet på Naimi fördömdes omedelbart av premiärminister Yousuf Raza Gilani.

Det riktade mordet mot den ledande moderate muslimen Naimi visar hur talibanerna intensifierar terrorattackerna mot utvalda mål, samtidigt som militären fortsätter offensiven mot talibanfästen i nordvästra Pakistan och Swatdalen.

Den pakistanska militären väntas förstärkas ekonomiskt, sedan representanthuset i USA:s kongress röstat igenom förslaget att tredubbla biståndet till Pakistan till drygt 10 miljarder kronor om året i fem år.

Samtidigt som dådet i Lahore utförde en bilburen självmordsbombare en attack mot en moské i staden Nowshera i nordvästra Pakistan. Minst fyra personer dödades och fler än 90 skadades vid terrordådet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!