Rörande bilder från ett kokande Teheran

En polis misshandlar demonstranter som sedan hjälper honom att fly.


De våldsamma upploppen fortsatte i går över hela Iran. I Teheran samlades tiotusentals människor för att protestera mot regimens valfusk där Mahmoud Ahmadinejad "vann" presidentvalet med 62 procent av rösterna. Nu planeras ytterligare demonstrationer i dag, för tredje dagen på raken, trots regeringens förbud.

– Inget tillstånd för en marsch eller samling har utdelats och varje form av samling eller marsch är olaglig, sa en tjänsteman på inrikesdepartementet, som tillade att uttalandet var ett svar på oppositionsledaren Mir Hossein Mousavis begäran.

Men redan nu samlas tusentals Mousavianhängare utanför Teherans universitet som alltid varit platsen där oppositionens främst visat sitt missnöje.

– Död åt diktaturen. Vi är här och vi kommer inte att lämna platsen förrän ni har erkänt vår närvaro, skanderar demonstranterna enligt CNN.

Då den iranska regeringen stängt av internetuppkopplingen för de flesta iranierna har det varit svårt att få ut bilder och videoklipp från händelsernas centrum.

Däremot lyckades en italiensk journalist filma en demonstrations tåg som attackerades av den svartklädda kravallpolisen. Poliserna körde in på sina motorcyklar och vevade med batongerna åt alla håll. En grupp demonstranter lyckades få tag i en polis som lämnats ensam och den italienske journalisten lyckas filma händelsen med sin videokamera. Demonstranterna väljer till journalistens förvåning att hjälpa iväg polisen från platsen istället för att ge igen för de slag och sparkar de fått ustå de senaste dagarna. Man kan även höra när flera demonstranter skriker "Nej, nej, kom igen, släpp iväg honom. Du får gå. Gå. Gå".

Se klippet med den italienske journalisten här

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!