Frankrike arrangerar ett andra toppmöte om situationen i Ukraina på onsdag. Sverige är inbjudet och statsminister Ulf Kristersson kommer att delta via länk. "Det handlar också om Sveriges säkerhet", meddelar Kristerssons biträdande presschef.
På måndagen hölls ett första blixtinkallat möte i Paris med ledare från Tyskland, Storbritannien, Italien, Polen, Spanien, Nederländerna och Danmark, samt EU och Nato.
Enligt källuppgifter till flera medier är Norge, Kanada, Tjeckien, Grekland, Finland, Rumänien, Sverige, Belgien och baltländerna inbjudna till den andra sammankomsten.
Sveriges statsminister kommer däremot inte att resa till Paris, meddelar Ulf Kristerssons biträdande presschef Hanna Strömberg i en skriftlig kommentar till TT.
"Det är naturligtvis viktigt att samtala med våra partner framför allt om hur vi snabbt kan öka stödet till Ukraina. De länder, inklusive Sverige, som är topp tio givare till Ukraina, har en särskilt viktig roll att spela." skriver Strömberg och fortsätter:
"Ytterligare samtal är bra, men att bidra med konkret stöd är ännu bättre. Ukraina behöver stärkas – oavsett om förhandlingar kommer inledas eller inte. Det handlar också om Sveriges säkerhet."
Det första mötet handlade till stor del om säkerhetsgarantier mot rysk aggression.
"Säkerhetsgarantier måste vara robusta och pålitliga. Alla andra beslut utan sådana garantier – som en bräcklig vapenvila – skulle bara tjäna som ytterligare ett bedrägeri från Ryssland och en upptakt till ett nytt ryskt krig mot Ukraina eller andra europeiska nationer", skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X efter samtalet.
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade å sin sida att han, innan samtalet med Zelenskyj, även talat med USA:s president Donald Trump efter mötet.
"Vi strävar efter en stark och varaktig fred i Ukraina. För att uppnå detta måste Ryssland avsluta sin aggression, och detta måste åtföljas av starka och trovärdiga säkerhetsgarantier för ukrainarna", skriver Macron på X.
"Vi kommer att arbeta med detta tillsammans med alla européer, amerikaner och ukrainare", skriver han.
Zelenskyj uppger att Macron informerat honom om de senaste samtalen med övriga ledare och att de kommit överens om fortsatt kontakt inför stora beslut.
Macron understryker i sitt uttalande att det utan säkerhetsgarantier för Ukraina finns risk att en stundande vapenvila slutar som Minskavtalet.
Avtalen, från 2014 och 2015, hade som syfte att nå vapenstillestånd i östra Ukraina och få ett slut på konflikten, efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön och ockupation av delar av Donetsk och Luhansk. De avtalen fick knappt någon effekt alls och Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022.
De europeiska ledarna som under måndagen möttes i Paris för att samtala om Ukraina och Europas säkerhet kom i huvudsak överens om följande punkter, enligt vad en EU-tjänsteman uppger TT:
+ Vi håller med president Trump om en strategi som bygger på "fred genom styrka".
+ Vi anser att det är farligt att avtala om ett eldupphör utan att samtidigt ingå i ett fredsavtal (en lärdom från Minskavtalen).
+ Vi är beredda att ge säkerhetsgarantier, med detaljer som undersöks av varje part, beroende på nivå på stödet från USA.
+ Vi är beredda att höja nivån på våra försvarsbudgetar, både individuellt och inom EU, för att bättre kunna dela belastningen med USA.
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.