Väktarrådet avvisar nytt val

Irans mäktiga Väktarråd avvisar kravet på nytt presidentval.


Irans mäktiga Väktarråd avvisar kravet att det omstridda presidentvalet den 12 juni ska göras om, vilket begärts av två av de besegrade kandidaterna.

Landets högsta juridiska instans säger att det inte förekom några större felaktigheter under röstningen, uppger statlig teve.

Samtidigt kräver nu FN-chefen Ban Ki-Moon ett omedelbart stopp för gripanden, hot och användande av våld mot civila i Iran. I ett uttalande från Bans pressavdelning på måndagen heter det att han är bestört över våldet efter valet och uppmanar iranska myndigheter att respektera grundläggande medborgerliga och politiska rättigheter.

Vita huset beklagar bristen på "rättvisa" som protesterande i Iran upplevt och säger att president Barack Obama har blivit rörd av scenerna när demonstranter och särskilt kvinnor trotsat förtryck.

Enligt regeringstjänstemän står dock Obamas erbjudande om att starta förhandlingar med Washingtons ärkefiende fast. Trots att den iranska regimen slagit till hårt mot demonstranter anser Washingtonregeringen att det ligger i USA:s intresse att föra samtal om Teherans kärnteknikprogram.

I lördags uppmanade Obama den iranska regeringen att undvika "våldsamma och orättvisa" handlingar mot sitt folk, vilket var hans skarpaste uttalande hittills om krisen under en vecka där han försökt att undvika anklagelser om amerikansk inblandning.

Republikaner som är i opposition mot Obama i USA har anklagat presidenten för att visa otillräckligt stöd för de protesterande som dagligen riskerar sina liv på Teherans gator och i andra iranska städer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!