Väktarrådet: Inget rättvist val

Irans Väktarråd medger vissa felaktigheter i presidentvalet. Bland annat att mer än 100 procent av rösterna avgivits i vissa distrikt.


Irans Väktarråd medger vissa felaktigheter i presidentvalet 12 juni men hävdar att antalet felaktigheter är färre än vad de besegrade kandidaterna anmält, rapporterar statlig tv enligt AFP.

En talesman för rådet bekräftade på måndagen att antalet avlagda röster var högre än antalet röstberättigade i ett antal valdistrikt. Enligt talesmannen ska det gälla 50 distrikt av totalt 366.

Enligt de besegrade reformkandidaterna var valdeltagandet högre än 100 procent i mellan 80 och 170 valdistrikt. I hela landet var valdeltagandet 85 procent enligt officiella uppgifter.

På måndagen anklagade Irans utrikesdepartement samtidigt västmakterna och västerländska medier för att "sprida anarki och vandalism" i Iran. På en presskonferens riktade talesmannen Hassan Qashqavi särskilt in sig mot brittiska BBC och Voice of America.

– De har två mål i Iran. Det ena är att intensifiera etnisk splittring och det andra är att tillintetgöra de iranska territorierna.

– All kontakt med dessa kanaler, oavsett orsak eller form, innebär kontakt med fienden till den iranska nationen.

BBC:s korrespondent i Teheran fick i helgen beskedet att han kastas ut ur landet. Motsättningen mellan Iran och Storbritannien har långa historiska rötter.

Fler gatuprotester mot valet planerades på måndagen, om än av mer stillsamt slag än tidigare. Anhängare till reformkandidaten Mir Hossein Mousavi uppmanade folk att bära svarta ljus med gröna band, för att visa solidaritet med offren för de senaste oroligheterna, rapporterar Reuters.

Dessutom uppmanades bilförare att slå på sina helljus för att visa att de stödjer demonstrationerna.

Tusentals säkerhetspoliser har placerats ut i Teheran efter protesterna mot det omstridda valresultatet. Enligt iransk radio greps 457 personer vid sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i lördags. Enligt ögonvittnen förekom inga demonstrationer i staden på söndagen, dagen efter det att tio personer dödats, och även natten mot måndagen ska ha varit lugn - för första gången sedan valet 12 juni.

Den brittiska tankesmedjan Chatham House, som analyserat siffrorna från presidentvalet, anser att de visar en ojämnhet i utfallet och "osannolika svängningar" till förmån för president Mahmoud Ahmadinejad. Det skulle ha inneburit en radikal förändring i röstmönstret på landsbygden och en "knappast trolig" förändring bland tidigare reformistväljare till Ahmadinejads favör, enligt tankesmedjan.

Chatham House pekar på att under valen 1997, 2001 och 2005 var konservativa kandidater och Ahmadinejad impopulära på landsbygden.

Men resultaten från årets val visar att presidenten har gjort utomordentligt väl i från sig på landsbygden.

"Det ökade stödet för Ahmadinejad på landsbygden och bland etniska minoriteter stämmer inte med tidigare trender", skriver Chatham House i sin analys och pekar på att frågan är central för att få svar på varför och om han verkligen vann i juni 2009.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.