Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zelaya på väg tillbaka mot Honduras

- 06/07/2009, 00:30 -

Oro för ett blodbad spreds i Honduras inför den störtade presidentens utlovade hemkomst.

Oro för ett blodbad spreds i Honduras inför den störtade presidentens utlovade hemkomst. Tusentals demonstranter samlades i Tegucigalpa men det var inte säkert om Zelaya skulle tillåtas att återvända.

Expresident Manuel Zelaya tillkännagav på söndagen i Washington att han var fast besluten att flyga hem, trots uttryckligt förbud från övergångsregeringen.

Ecuadors president Rafael Correa meddelade samtidigt att ordföranden i FN s generalförsamling Miguel d'Escoto skulle följa med Zelaya till Honduras. d'Escoto var utrikesminister i den sandinistiska vänsterregeringen i Nicaragua på 80-talet.

Trots att flera medlemmar i OAS - Amerikanska staternas samarbetsorganisation - avrådde honom från att resa hem lyfte planet från USA strax efter 21 svensk tid. Kort därefter meddelade juntan att planet beordats att flyga till El Salvador.

Risk för blodbad

Landets ärkebiskop Oscar Andres Rodriguez har uppmanat Zelaya att inte resa. Om ni återvänder nu finns det risk för ett blodbad. Jag vet att ni älskar och respekterar livet. Hittills har inte ett enda honduranskt liv spillts. Tänk på detta, för sedan blir det för sent! sade han.

Flera tusen anhängare till Zelaya, främst från fackföreningar, samlades i huvudstaden Tegucigalpa inför ankomsten. Några hundra reste till flygplatsen i hopp om att se planet landa.

I förra veckan varskodde interimsregeringen Zelaya om att han kommer att gripas om han återvänder och på söndagen förbjöd interimsregeringens utrikesminister Enrique Ortez planet att ta mark i Honduras.

Zelaya är affärsman med rötter i det borgerliga Liberala partiet. Men han orienterade sig vänsterut efter att ha kommit till makten 2006. Till den borgerliga elitens förskräckelse allierade han sig med Venezuelas vänsterpresident Hugo Chavez.

Blir arresterad

Parlamentet har utsett sin talman till interimspresident efter Zelaya, som greps av militär förra söndagen och sattes på ett plan till Costa Rica. Den direkta orsaken var att Zelaya den söndagen ville driva igenom en folkomröstning om en författningsändring med målet att göra presidenten omvalbar.

OAS uteslöt natten innan enhälligt Honduras från organisationen på grund av kuppen mot Zelaya, sedan regimen i Tegucigalpa vägrat återinsätta honom på presidentposten.

På söndagen uppgav Honduras att juntan var redo att åter förhandla med OAS. Talesmän för styret hävdade också att nicaraguanska trupper samlats längs gränsen mellan länderna, uppgifter som Nicaragua avfärdade som "fullständigt falska".

Skrivet av: