Söndag 14 Aug
Stockholm

Kuba tackar nej till OAS

OAS röstade i onsdags för att släppa in Kuba, som bojkottats i 47 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att Kuba åter får delta i den amerikanska samarbetsorganisationen OAS arbete är en "stor seger" - men vi vill ändå inte vara med, förklarar örikets regering.

OAS (The Organization of American States) röstade i onsdags enhälligt för att det i 47 år bojkottade Kuba åter ska få delta.

Beslutet är "en stor seger för Latinamerika och Karibien, samt för Kubas folk", förklarade Ricardo Alarcón, talman i parlamentet i Havanna, på torsdagen. Men det "förändrar inte vad Kuba tyckte i går, i förrgår och i dag".

Den kubanska regimen har länge fördömt OAS som en organisation i ärkefienden USA:s våld.

OAS generalförsamling röstade den 31 januari 1962 igenom en resolution med innebörden att kommunismens frammarsch på Kuba diskvalificerar landet från det amerikanska samarbetet. Omröstningen i onsdags, i San Pedro Sula i Honduras, innebär att den resolutionen förklaras ogiltig.

Det är USA som lett bojkotten av Kuba, och Washingtonföreträdare sade i onsdags att det nu krävs att Kuba begär återinträde och att ett återvändande till fållan måste grundas på demokratiska principer, avsikter och praktik.

Men Kuba säger alltså tills vidare nej tack.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.