Torsdag 11 Aug
Stockholm

Gräs ska rädda Kalifornien ur krisen

Amerikanska politiker menar att cannabisförbudet inte är ekonomiskt försvarbart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SACRAMENTO,USA. Staten Kaliforniens ekonomi är för tillfället hårt pressad med ett budgetunderskott på drygt 200 miljarder kronor. Man försöker nu bland annat spara pengar genom att förkorta rehabiliteringstiden för fångar samt i högre utsträckning tillåta fotboja som alternativ bestraffningsmetod. Man planerar även frige 27 000 frihetsberövade personer i förtid, skrev Los Angeles Times för knappt en vecka sedan.

Till de än mer kontroversiella förslagen hör det som en ledamot i delstatsförsamlingen lade fram för en tid sedan. Ledamoten föreslog en legalisering av cannabis för att få in skattepengar. Ekonomer har sedan dess räknat på hur mycket den illegala handeln med drogen egentligen är värd och hur mycket staten skulle kunna inbringa vid en eventuell legalisering.

Man har nu uppskattat att närmare 10 miljarder kronor skulle tjänas in till staten genom att legalisera och beskatta marijuana och det ekonomiska motivet till en legalisering har fått stort inflytande den senaste tiden.

I delstaten Massachusetts röstade väljarna nyligen igenom en lag som avkriminaliserar innehav av närmare 30 gram marijuana. I Chicago-området beslutade lagstiftarna i veckan att innehav av upp till tio gram marijuana inte längre skall kunna ge fängelsestraff utan endast böter.

Men det finns också en stark motståndarsida. I en nyligen gjord opinonsmätning svarade 58 procent av den amerikanska befolkningen att de är emot en legalisering av marijuana. Debatten går nu het och förslaget kommer kunnas ta upp i budgeten tidigast nästa år. Det skriver Drugnews.

Amerikanskt nyhetsinslag om det ekonomiskt förödande förbudet:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.