Gräs ska rädda Kalifornien ur krisen

Amerikanska politiker menar att cannabisförbudet inte är ekonomiskt försvarbart.


SACRAMENTO,USA. Staten Kaliforniens ekonomi är för tillfället hårt pressad med ett budgetunderskott på drygt 200 miljarder kronor. Man försöker nu bland annat spara pengar genom att förkorta rehabiliteringstiden för fångar samt i högre utsträckning tillåta fotboja som alternativ bestraffningsmetod. Man planerar även frige 27 000 frihetsberövade personer i förtid, skrev Los Angeles Times för knappt en vecka sedan.

Till de än mer kontroversiella förslagen hör det som en ledamot i delstatsförsamlingen lade fram för en tid sedan. Ledamoten föreslog en legalisering av cannabis för att få in skattepengar. Ekonomer har sedan dess räknat på hur mycket den illegala handeln med drogen egentligen är värd och hur mycket staten skulle kunna inbringa vid en eventuell legalisering.

Man har nu uppskattat att närmare 10 miljarder kronor skulle tjänas in till staten genom att legalisera och beskatta marijuana och det ekonomiska motivet till en legalisering har fått stort inflytande den senaste tiden.

I delstaten Massachusetts röstade väljarna nyligen igenom en lag som avkriminaliserar innehav av närmare 30 gram marijuana. I Chicago-området beslutade lagstiftarna i veckan att innehav av upp till tio gram marijuana inte längre skall kunna ge fängelsestraff utan endast böter.

Men det finns också en stark motståndarsida. I en nyligen gjord opinonsmätning svarade 58 procent av den amerikanska befolkningen att de är emot en legalisering av marijuana. Debatten går nu het och förslaget kommer kunnas ta upp i budgeten tidigast nästa år. Det skriver Drugnews.

Amerikanskt nyhetsinslag om det ekonomiskt förödande förbudet:

Skrivet av:

Senaste nytt

USA:s HD aviserar beslut i Trumpmål

Mordförsök i Södertälje

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern fördes under tidiga söndagskvällen till sjukhus i ambulans efter att ha blivit stucken med ett vasst föremål i centrala Södertälje. Mannen hittades utomhus.

Minst 12 döda när fängelse stormades

2 timmar sedan
Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

igår 23:06
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.