Hacker riskerar 70 års fängelse

Mannen tog sig in på hemliga nätverk i sin jakt på bevis för utomjordingars existens.


En brittisk hacker riskerar upp till 70 års fängelse för datorintrång mot bland annat Pentagon och Nasa. Den 43-årige Gary McKinnon har i tre år kämpat för att slippa utlämning till USA men förlorade i dag ärendet. När utlämningen kommer att ske är ännu oklart.

McKinnon säger själv att han handlade naivt nyfiket på grund av sin sjukdom. 43-åringen är diagnostiserad med Aspergers syndrom och menar att han därför inte kan rå för sitt beteende och inte bör ses som en kriminell person.

Han har sagt att han ville ta reda på huruvida utomjordingar verkligen existerar och att det var därför han tog sig in på de hemliga nätverken. McKinnon greps 2002 när han försökte ladda ned en bild som han trodde föreställde en utomjordning. Han lyckades dock aldrig få tag i bilden innan den amerikanska militären upptäckte honom och avbröt nedladdningen.

Många celebriteter har engagerat sig i fallet. Rockstjärnan Sting säger att ett långt fängelsestraff i USA vore "ett onödigt och grymt sätt att behandla McKinnon"

Amerikanska myndigheter låter sig dock inte imponeras av det försvaret och menar att McKinnon bör betraktas som en terrorist som orsakat mycket skada för landet. Den amerikanska militären hävdar att angreppen har kostat landet runt 5 miljoner kronor i reparationskostnader och att 300 datorer förstördes under intrången. Det skriver i dag The Telegraph.

Intervju med Gary McKinnon:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!