Torsdag 21 Okt
Stockholm

Hjälparbetare lämnar Kongo Kinshasa

FN förbereder en fullständig evakuering av alla biståndsarbetare. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rebellstyrkor rycker fram mot staden Rutshuru i de östra delarna av Kongo Kinshasa. Nu förbereder FN en fullständig evakuering av alla biståndsarbetare som befinner sig i staden.

Enligt Reuters rycker Tutsirebellerna, ledda av den avhoppade generalen Laurent Nkunda, snabbt fram längs vägen till staden Rutshuru som hyser tiotusentals flyktingar från strider i andra delar av landet.

Rutshuru ligger cirka en mil norr om provinshuvudstaden Goma och FN:s samordningsorgan för humanitär hjälp (Ocha) uppger att organisationen förbereder evakueringen av de 50 utländska hjälparbetare som finns i staden.

– Konvojen förbereds men har inte åkt än, säger en talesman för Ocha till Reuters.

Laurent Nkunda inledde sin senaste offensiv i helgen och har sedan dess tvingat tusentals civila att lämna sina hem på flykt undan striderna mellan rebeller och regeringstrupper.

Under sin framryckning har rebellerna också förstört två bepansrade fordon som tillhör FN-trupperna posterade i området.

En FN-bas angreps på måndagen också av arga demonstranter som menar att de fredsbevarande styrkorna inte gjort tillräckligt för att stoppa rebellerna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela