Torsdag 13 Maj
Stockholm

Obama ska få stänga internet - när han vill

Ett nytt kontroversiellt förslag ska ge den amerikanske presidenten full kontroll över nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När internet skapades var tanken att alla och ingen skulle äga rätten till "nätet".

Men steg för steg har den rätten försvunnit. I Kina blockerar man allt som riktar minsta kritik mot landets kommunistiska styre. Även så i Iran och många andra diktaturer..

Nu vill den amerikanska staten, med president Barack Obama i spetsen, ta blockaden ett steg längre och en gång för alla visa vem som bestämmer.

Ett nytt kontroversiellt förslag har lagts fram som ger demokraten Obama en panikknapp som innebär att internet "stängs av". Obama har tidigare beskrivit sin rädsla för att internet ska användas för terrorattacker.

– Dagens terrorhandlingar kommer inte bara från extremister i självmordsvästar, men också från ett par tryck på tangentbordet som numera är ett vapen för massönderfall, sa han nyligen under ett tal och menade samtidigt att USA:s digitala infrastruktur numera ska ses som en viktig statlig tillgång.

Förslaget leds främst av partikollegan Jay Rockefeller som får kritik från alla håll och kanter. Enligt kritikerna är förslaget jämförelsebart med att "upphäva tyngdlagen".

– Varför inte ge honom lagstadgad rätt att upphäva tyngdlagen eller ändra primtalsserien medan de ändå är i gång, menar kritikerna enligt Cnet News.

Rockefeller har tidigare gjort sig känd för sitt förakt för internet. Han sa en gång att han "önskade att internet aldrig hade uppfunnits och förlorade mycket av sin trovärdighet inom området.

Men många är ändå rädda för att förslaget ska röstas igenom och att Obama ska snart kunna införa "undantagstillstånd" på internet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela