Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama vill att USA ska kontrollera internet

Nyheter | 03/06/2009 18:15

"Dagens terrorhandlingar kommer inte bara från extremister i självmordsvästar".

Nätet är grogrund för framtida terrorattacker mot USA och resten av världen. Under ett år registreras över 44 000 attacker på den amerikanska statens datorer.

På samma virtuella plats rör sig dessutom bedragare som lurar skjortan av hårt arbetande människor. Enligt en amerikansk rapport lurar bedragarna till sig över en biljon dollar varje år runt om i världen.

Nu vill den amerikanska presidenten Barack Obama ta kontroll över nätet och förhindra en framtida kollaps av den amerikanska staten.

– Det står nu klart att det virtuella hotet är en av de största ekonomiska och säkerhetsmässiga utmaningarna vi som nation måste bemöta, sa Obama under sitt tal om USA:s satsningar på internetsäkerhet.

Utnämner en tsar

Ansvaret att tygla internet faller på Obama själv. Han ska utnämna en "cyber tsar" som ska rapportera direkt till presidenten. En av de största anledningarna bakom den nya supersatsningen, som ska kosta flera hundra miljarder, sägs vara 2000-talets pirater, hackarna.

Enligt flera rapporter från USA:s försvarshögkvarter har den amerikanska staten flera gånger om hackats av främmande stater. Det ryktas främst om Kina och Ryssland. Vad för information som stulits är ännu oklart, men Obama utnämner nu nätet som det största hotet mot USA.

– Dagens terrorhandlingar kommer inte bara från extremister i självmordsvästar, men också från ett par tryck på tangentbordet som numera är ett vapen för massönderfall, säger ikonen som menar att USA:s digitala infrastruktur numera ska ses som en viktig statlig tillgång.

"Miljoner människor har lurats"

Men det är inte bara terrorister som utnyttjar nätet. Bedragare finns runt varje "hörn".

– Miljoner människor har lurats och utnyttjats. Deras integritet har fördärvats, deras identitet stulits, deras liv vänts upp och ner och deras plånböcker tömts.

– I korthet så handlar USA:s välstånd under 2000-talet om nätsäkerhet och hur vi bemöter hoten.

Läs Barack Obamas tal om internetsäkerhet här.(Obs! pdf-fil)

Skrivet av: