CIA förhör misstänkta terrorsvenskar

Mehdi Ghezali tystlåten i förhör med underrättelsetjänst. CIA tar över förhören med de misstänkta terrorsvenskarna.


Efter att ha pressats i den pakistanska underrättelsetjänsten ISI:s högkvarter i Islamabad har förhören av de misstänkta terrorsvenskarna, däribland Mehdi Ghezali, tagits över av CIA.

– Alla som har en koppling till al-Qaida är av intresse för CIA, andra amerikanska myndigheter och våra allierade i kampen mot terrorism, säger en talesperson vid CIA, till Expressen.

Men CIA har inget intresse av att meddela i vilka länder det finns stationerade agenter. Myndigheten saknar också rätt att gripa personer utomlands.

I förhören på ISI har Ghezali inte sagt särskilt mycket, men hans pakistanske tolk, som också är gripen, har varit mera meddelsam, enligt pakistanska poliskällor till Sveriges Radio Ekot.

Förhören av de misstänkta terrorsvenskarna ska ha tagits över av den amerikanska underrättelsetjänsten.

– De sitter inte i fängelse. I stället har de dem i gömställen som finns över hela landet. Då kan de hålla dem en längre period, säger en källa till Expressen.

– Ganska säkert sitter de på olika ställen.

Sveriges Radio Ekot rapporterar vidare att en "västlig underrättelsetjänst" har fått träffa Ghezali.

Sedan tidigare har pakistanska ISI ett nära samarbete med CIA samt med FBI. Människorättsorganisationen Asian Human Rights Commission har larmat om att ISI tillsammans med andra pakistanska underrättelse- och säkerhetstjänster förfogar över femtio så kallade "tortyrhus" spridda över hela landet. "Tortyrhus" ska även finnas i huvudstaden Islamabad - dit svenskarna ska ha förts.

Mehdi Ghezali, 62, pappa till sonen med samma namn, har krävt ett möte med svenska UD under måndagen för att informeras om gripandet av sonen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!