Tuffa förhandlingar om telekompaketet

Parlamentets förlikningsgrupp enas på måndagskvällen om linjen man ska driva.


Europaparlamentarikerna och ministerrådet gör sig redo inför den stora sammandrabbningen om telekompaketet. Tuffast förhandlingar lär det bli om möjligheten att stänga av användare från internet utan domstolsprövning.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har länge drivit på hårt för att få EU att bereda avstängningsmöjligheter. I september antog till exempel det franska parlamentet ett liknande förslag. Europaparlamentet har dock konsekvent krävt en domstolsprövning, som formuleras i ändringsförslaget 138.

– Det finns olika ingångar till varför man säger nej, men många har sagt att parlamentets krav begränsar den nationella lagstiftningen. Man är inte emot innehållet, men vill inte ha den typen av överstatlighet, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson till Svenska Dagbladet.

I och med Sveriges ordförandeskap är det hon som ska leda ministerrådet i frågan om telekompaketet. Under måndagskvällen ska 27 parlamentariker i förlikningsgruppen enas om en gemensam ståndpunkt. I den ingår Marita Ulvskog (s), Gunnar Hökmark (m), Christian Engström (pp), Lena Ek (c) och Eva-Britt Svensson (v).

En annan fråga som kommer att bli omdebatterad gäller frågan om nätneutralitet. Det vill säga om operatörer ska kunna bestämma vilken nättrafik som ska prioriteras och vilka sajter som användarna ska kunna nå.

Trots att parlamentet i maj avslog ett ändringsförslag om att garantera nätneutralitet genom lagstiftning, vill piratpartiet att den tas upp på nytt.

– Vi utesluter inget, men vi anser att diskussionerna ska fokuseras på den utestående frågan. Vi är ju redan överens om 99,9 procent av telekompaketet, säger Henrik Hansson, politisk sakkunnig åt Åsa Torstensson på näringsdepartementet, till Svenska Dagbladet.

– Man ska komma ihåg att det här idag är rena vilda västern. Det finns inga regler om nätneutralitet i nuläget. Telekompaketet kanske inte är ett sjumilakliv framåt, men det är ändå en klar förbättring. Med telekompaketet måste operatörerna informera om vilka begränsningar som finns och då blir det lättare för slutkunden att välja den operatör som passar, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!