Piratpartiet förhandlar om telekompaketet

- 17/09/2009, 13:09 -

Christian Engström får plats för att pressa ministrarna vid förhandlingsbordet.

BRYSSEL. Piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström är en av dem som kommer att ställa infrastrukturminister Åsa Torstensson mot väggen. Det är nu klart att piratpartiet kommer att representeras i EU:s förhandlingar om telekompaketet.

Piratpartiet har riktat hård kritik mot telekompaketet ända sedan det lanserades första gången. Bland annat motsätter man sig att länder ska kunna stänga av personer som fildelar illegalt från nätet utan domstolsprövning.

– Det är helt barockt att ministerrådet och kommissionen anser att det är en bra idé med straff utan föregående rättegång. Sådant hör hemma på medeltiden, inte i en demokratisk rättsstat, säger Christian Engström.

– Dessutom ska människor inte stängas av från internet över huvud taget. Det handlar om att frånsprungna företag försöker få sin försäljning inskriven i lag, på bekostnad av grundläggande mänskliga rättigheter. Det är beklämmande att Europas ministrar ställer upp på en sådan agenda, säger han.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har varit ytterst pådrivande i att stater ska kunna stänga av internetuppkoppling för misstänkta fildelare. Och frågan tycks aldrig försvinna från Brysselagendan. Tre gånger har till exempel Europaparlamentet sagt nej till att det ska få förekomma utan domstolsprövning.

Engström kommer tillsammans med 26 andra utvalda parlamentariker förhandla med EU:s telekomministrar.

Skrivet av: